Hulton Archive/Getty Images
Hundemaskotten Butch

GALLERI: Krig på havoverflaten

Krig krever beskyttelse – både til lands, til vanns og i luften. Maskoten Butch O'Brien befinner seg midt i stillehavskrigen. Hans overlevelsessjanser har økt betraktelig etter at han fikk en spesialsydd redningsvest!

Kamikaze-pilot setter spor etter seg

Under et oppdrag i Det indiske hav ble den britiske krysseren HMS Sussex angrepet av et japansk kamikazefly. Piloten prøvde å bruke sin Mitsubishi Ki-51 til å slå hull i krigsskipet rett over vannlinjen. Mirakuløst nok medførte angrepet ingen nevneverdige skader – Sussex kunne fortsette toktet og delta i frigjøringen av Singapore.

Australian War Memorial/L. Jackman

Det indiske hav
Juli 1945

Australian War Memorial/L. Jackman

Soldatens beste venn

Møt Butch O'Brien: Spaniel, krigshelt og maskot for en skipsbesetning i US Navy. Under 2. verdenskrig brukes dyr til bl.a. bevoktning og som deltakere i kamphandlinger. Samtidig bidrar de også til å holde soldatenes moral oppe.

Hulton Archive/Getty Images

Japan,
1944

Hulton Archive/Getty Images

Stor skuffelse i Stillehavet

Skuffelsen er som meislet inn i ansiktet på viseadmiral M.A. Mitscher under slaget om Det filippinske hav. Hans plan om å
sette kursen mot vest for å angripe en japansk flåtestyrke blir avslått, og han får ordre om å gå østover. Resultatet er at fienden slipper unna. Beslutningen fører til at Stillehavskrigen forlenges.

CORBIS/POLFOTO

Saipan,
Juni 1944

CORBIS/POLFOTO

Motorbrann over Stillehavet

På mirakuløst vis greier den amerikanske piloten Byron Johnson å få det brennende F6F Hellcat-flyet sitt ned på dekk på hangarskipet USS Enterprise. Flyet, som var på vei til angrep mot stillehavsøya Makin, er omspunnet av flammer. Offiseren Walter L. Chewning har bare noen sekunder til å nå opp til cockpiten og redde Johnson. Begge unnslipper uten en skramme.

AOP/Getty images

Stillehavet
November 1943

AOP/Getty images