Bettmann/Getty Images
Sovjetiske kvinder i krig

GALLERI: Kvinnene skriver historie

Har kvinner alltid kunnet løpe et maraton uforstyrret? Var det bare soldater som ble rammet av giftig gass under skyttergravskrigen? Og hvem passet egentlig på hjemmefronten under 2. verdenskrig?

Stans den kvinnen!

Kvinner i badetøy har ikke alltid vært en påskjønnet ting – se bare her. To unge jenter har akkurat blitt arrestert fordi badedraktene dekker for lite av beina deres. Denne “uanstendige oppførselen” fra kvinnenes side ble sett på som en alvorlig forbrytelse, og politiet hadde dermed ingen annen mulighet enn å anholde dem.

topical press agency/stringer/getty images

Chicago, USA
Juli 1922

topical press agency/stringer/getty images

Sovjetunionens glemte soldater

De kvinnelige rekruttene er ferdig med den militære treningen. Nå skal de kjempe bak tyske linjer som geriljasoldater. I alt går nesten 800 000 sovjetiske kvinner i krig for sitt moderland. Men etter krigsinnsatsen høster de ingen heder – de fleste blir foraktet for å ha besudlet seg selv i krigen.

Bettmann/Getty Images

Sovjetunionen,
1942

Bettmann/Getty Images

Kvinne kjemper om plass i herreløp

Blant deltakerne i Boston Maraton i 1967 var løpets første registrerte kvinne, Kathrine Switzer. Hun fikk støtte fra andre løpere og tilskuere, men etter rundt sju kilometer ble hun overfalt av løpets arrangør. Kjæresten hennes, en amerikansk fotballspiller på 106 kilo, slo ham så hardt at han havnet i grøften, og Switzer kunne løpe i mål som første kvinne med startnummer.

Getty images

Boston, USA
April 1967

Getty images

Sykepleiere slapp ikke unna angrep

Under første verdenskrig var faren for et giftgass-angrep overhengende på fronten – selv om bruken av gass som våpen var en overtredelse av Haag-konvensjonen. På grunn av skiftende vinder kunne de livsfarlige gasskyene imidlertid drive i uventede retninger slik at selv tyske sykepleiere på feltsykehusene måtte beskytte seg.

Imageselect

Vestfronten
1916

Imageselect

Britiske kvinner tok alle medaljene

Storbritannia sendte som eneste nasjon kvinner til bueskytingskonkurransen i De olympiske leker i 1908. Kvinnene slapp å reise så veldig langt, for lekene foregikk i London. Gull-, sølv- og bronse-medaljen gikk naturlig nok til tre britiske kvinner. Til sammen deltok 1971 mannlige og 37 kvinnelige utøvere i OL det året.

Topical press agency/getty images

White city stadium, London
Juli 1908

Topical press agency/getty images

Afghanske kvinner hadde sus i serken

Med bare bein og flagrende hår gikk kvinnene i den sovjetokkuperte afghanske hovedstaden, Kabul, fritt rundt i 1980-årene. De unge, europeisk-inspirerte kvinnene tilhørte landets middelklasse, og den moderne livsstilen sto i skjærende kontrast til kvinnene på landet, som dekket seg til fra topp til tå.

Getty Images

Kabul, Afghanistan
1988

Getty Images

Arrester den rotta!

Under 2. verdenskrig var kvinnenes arbeidskraft høyst nødvendig for å opprettholde Storbritannias matvareproduksjon, og man stiftet derfor “de engelske kvinners landhær”. Jobben innebar blant annet å bidra til utryddelsen av landets rotter – som regel ble dette gjort ved å pumpe nitrat ned i skadedyrenes ganger. På bare ett år ble to kvinner notert for å ha drept mer enn 12 000 rotter.

Mirrorpix/getty images

Wales,
Mars 1944

Mirrorpix/getty images

Kvinner sikrer krigsproduksjonen

Under 2. verdenskrig oppstår det et “hull” i det amerikanske jobbmarkedet fordi millioner av menn gjør krigstjeneste. Dette hullet får nasjonens kvinner i oppgave å sveise sammen. De sliter i viktige jobber som får en avgjørende betydning for Amerikas forsvarsindustri. Den kvinnelige arbeidskraften øker med ca. 10 pst. i krigsårene.

Bettmann/Getty Images

USA,
1940-1945

Bettmann/Getty Images