Polfoto/Corbis
Tigger løber efter konge

GALLERI: Livet som kongelig

Monarkiet har eksistert i tusenvis av år – som menneskehetens kanskje eldste institusjon. Men ingen av de kronede hoder har kunnet føle seg sikre på tronen. I styreformens lange levetid har både konger og dronninger blitt hyllet, hånet og henrettet.

Kongelig hygge

Prins Henrik legger en plate med klassisk musikk på platespilleren i slottets bibliotek, mens den tre år gamle prinsen Joachim og den 32 år gamle dronningen Margrethe kikker på (trolig mest til ære for fotografen). Kongefamilien bodde den gang halvparten av året på Fredensborg slott, og fotografen fikk møte kongeparet privat. Margrethe er iført moteriktige klær fra 70-tallet og har terningformede øreringer.

Getty images

Fredensborg slott
1973

Getty images

Faller om under kongelig besøk

Kvinnene fra æresgarden ved årets kongelige husdyr-utstilling står i rett mens den unge prinsesse Elizabeth inspiserer uniformer og får en hyggelig passiar med utvalgte. Alle bortsett fra én. Sersjanten i enden av geleddet har falt om under paraden, angivelig på grunn av forventningspress og varme.

Topfoto/Polfoto

Shrewsbury, England
Juli 1949

Topfoto/Polfoto

Tsaren sender sine folk av gårde

Høyt til hest over de knelende infanterister rider tsar Nikolaj 2. en motivasjonsrunde. Snart skal tsarens hærer kjempe i den russisk-japanske krigen om kontrollen av Mandsjuria og Korea – og snart skal de alle lide et både bittert og pinlig nederlag.

Apic/Getty Images

Peterhof, Russland
Januar 1905

Apic/Getty Images

Et pinlig øyeblikk

I det britiske klassesamfunnet møtes rike og fattige stort sett aldri. Derfor er det nesten uutholdelig pinlig da en fillete tigger innhenter kongens vogn i forbindelse med det fornemme hesteveddeløpet Derby Day. Her sitter Georg 5. blant sine venner, da de blir avbrutt av en insisterende oppfordring om å avse en slant.

Polfoto/Corbis

Epsom Downs i Sør-England
1920

Polfoto/Corbis

Dronningen hyller sine ­soldater

Under en rundreise til undersåttene i Det britiske samveldet besøkte dronning Elizabeth 2. blant annet Nigeria, der hun fikk møte Nigeria-regimentet. Under første og andre verdenskrig kjempet soldater fra regimentet tappert for britene, og dronningen hyllet innsatsen ved å omdøpe det til «The Queen’s Own Nigeria Regiment».

Getty Images

Kaduna, Nigeria
Februar 1956

Getty Images

Kongemorder blir lynsjet

Kong Aleksander 1. av Jugoslavia hadde nettopp innledet et statsbesøk i Frankrike da en tilskuer plutselig bykset frem mot bilen hans og skjøt kongen. Mens Aleksander lå døende i baksetet, såret en fransk politimann angriperen med en sabel. Få sekunder senere ble attentatmannen – en bulgarsk nasjonalist – banket i hjel av folkemengden.

Corbis

Marseille, Frankrike
Oktober 1934

Corbis

En konge går i land

Med sin sønn på armen hilser den norske kongen på statsminister Christian Michelsen i sitt nye rike. Unionen med Sverige er oppløst, og bare en uke før har Norge valgt den danske prins Carl til sin konge. Han går derfor fra borde i Oslo under navnet Haakon 7. Hans sønn Alexander sikrer arvefølgen under sitt nye navn Olav.

Ritzau Scanpix

Oslo
November, 1905

Ritzau Scanpix