Bettmann/Getty Images
Hestetrukken brandvogn

GALLERI: Mennesker på farten

Mennesket er avhengig av å kunne bevege seg – både til lands, til vanns og i luften. Fra hestetrukne brannvogner via transport av tømmer på elvene til motoriserte fly.

Verden i endring

De hestetrukne drosjene er forsvunnet fra Londons gater – utkonkurrert av moderne, motoriserte busser som frakter passasjerer rundt i storbyen. Det britiske imperiet er klodens største, og hovedstaden summer av liv og optimisme. Tre år senere begynner 1. verdenskrig.

Getty Images/Hulton Deutsch

London
1911

Getty Images/Hulton Deutsch

Ungt sykkelhåp suser av gårde

En liten pode sitter klar på veltepetteren under det årlige langfredagsrittet på velodromen sør i London, der profesjonelle og amatører siden 1903 har konkurrert i diverse disipliner. Veltepetterens
popularitet topper seg i 1870-årene, men 50 år senere holder britene stadig pedalene i gang på den første ekte tohjulingen.

Corbis/Polfoto

Sykkelbanen Herne Hill, England
1922

Corbis/Polfoto

Motorstopp med fullt lass

Denne forpakteren har ingen god start på dagen. Bilen hans bryter sammen da han nok en gang er på vei til en ny gård med alt han eier. 1930-tallets økonomiske krise og alvorlig tørke gjør livet vanskelig i sørstatene i USA. Konkurser og oppsigelser er hverdagskost, og president Roosevelt forsøker desperat å bedre forholdene ved å innføre sin reformpolitikk New Deal.

POLFOTO/CORBIS

Hamilton County, Tennessee, USA
1936

POLFOTO/CORBIS

Brannbilens hestekrefter

Ilden herjer i Los Angeles. Alarmen går, og brannsprøyten rykker ut. Brannmannens kjøretøy har tre hestekrefter, så han er raskt fremme. I 1886 har byen i alt 11 brannhester til kampen mot de fortærende flammene. 15 år senere har tallet steget til 163.

Bettmann/Getty Images

Los Angeles, USA
1890

Bettmann/Getty Images

Avgang mot India

Et fly fra Imperial Airways fyller drivstoff i Palestina, som på den tiden var under britisk styre. Imperial Airways ble stiftet i 1924 for å forbinde Det britiske imperiets avkroker med Storbritannia. Selskapet ble en pionér innen planlegging av langdistanseruter i forhold til vær og økonomi, men la ned ved utbruddet av andre verdenskrig i 1939

Brittanica

Semakh, Palestina,
Oktober 1931

Brittanica

Sykkeldrosjer avløste osende biler

Under 2. verdenskrig tvang rasjonering av drivstoff taxisjåførene til å erstatte bensindrevne biler med andre former for kjøretøy. Sykkeldrosjer inntok storbyene, og de pedaldrevne vognene fantes i alle avskygninger – her ligner den en motorsykkel med sidevogn. Drivstoff-rasjoneringen ble først opphevet i 1953.

T. Christensen/Polfoto

Østerbro, København
1940-1945

T. Christensen/Polfoto

Felukker knyttet Egypt sammen

Siden faraoenes tid har felukker – seilbåter med skrå latinerseil – vært Nilens viktigste transportmiddel. I Egypt blåser vinden som regel i sørlig retning, så felukkene gikk for seil mot sør og drev nordover med vannføringen i Nilen. I løpet av 1900-tallet overtok motoriserte skip godstransporten, og de små båtene måtte leve av å seile med turister.

Musée Albert-Kahn

Nilen, Egypt
Januar 1914

Musée Albert-Kahn

Sverige skifter til høyrekjøring

I 1963 vedtok den svenske Riksdagen at landet skulle gå over fra venstrekjøring til høyrekjøring. Beslutningen ble fulgt opp av omfattende forberedelser der både informasjonskampanjer og popsanger inngikk. På selve dagen for omleggingen 3. september 1967 oppsto det trafikkaos flere steder, men bare noen få ulykker.

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Stockholm, Sverige,
September 1967

Jan Collsiöö/TT Nyhetsbyrån

Menn holdt tømmeret i tømme

Enorme trestammer ble fraktet ved å la dem flyte nedover en elv under oppsyn av log drivers – menn som hadde til oppgave å styre de enorme stykkene tømmer i den riktige retningen og forhindre “trafikk-korker”. Jobben var farlig – det hendte at log drivers falt i vannet og druknet eller ble knust mellom de tunge trestammene.

Bettmann/Getty images

Idaho, USA,
1930-tallet

Bettmann/Getty images