Bettmann/Getty Images
Transportabel krigsbro

GALLERI: Mennesket bygger broer

Fra en transportabel pontongbro i Kina til oppførelsen av Tower Bridge over Themsen. Broer forbinder, redder menneskeliv og har blitt benyttet som et viktig invasjonsredskap gjennom militærhistorien.

Farefull flukt

Desperate nordkoreanere balanserer på den sønderbombede broen over elva Taedong. De flykter sørover fra de voldsomme kampene mellom provestlige sørkoreanere og deres amerikanske allierte på den ene siden, og på den andre siden kommunistiske kinesiske soldater som kjemper for Nord-Korea.
Koreakrigen varer tre år og koster over tre millioner menneskeliv.

POLFOTO/AP

Pyongyang, Nord-Korea
Desember 1950

POLFOTO/AP

Byggingen av Tower Bridge

Byggingen av en ny bro over Themsen har pågått i seks år. Etter inspirasjon fra Tower like i nærheten, har ingeniøren George Stevenson valgt å bygge broens tårn i gotisk stil. Beslutningen vekker massiv kritikk, ikke minst hos den walisiske dikteren Frank Brangwyn, som ved åpningen i 1894 konkluderer: “Aldri har et mer absurd byggverk enn Tower Bridge forbundet to elvebredder”

Getty images

London
1892

Getty images

En bro i bevegelse

Japanske soldater er i ferd med å bære en pontongbro på plass. Bro-typen er et velprøvd redskap i militærhistorien. Den er nevnt første gang i en kilde fra 493 f.Kr., da perserkongen Dareios anla en 900 m lang pontongbro over Bosporos.

Bettmann/Getty Images

Kiangsi, Kina
April 1939

Bettmann/Getty Images

Arbeidere hadde ikke sikkerhetsliner

I flere hundre meters høyde bygde arbeiderne Golden Gate-broen i California helt uten sikkerhetsliner. Spent ut under dem var nemlig et spesialkonstruert nett som tok imot dem hvis de falt. Sikkerhetsnettet var så effektivt at det reddet livet til i alt 19 arbeidere.

Getty Images

San Francisco, USA
1936

Getty Images