Roger Viollet/Getty Images
Mona Lisa blir funnet igjen

GALLERI: Mennesket og dets kulturelle kapital

Der hvor det er mennesker, er det kultur! Men hva innebærer begrepet egentlig? Er det kultur når Dalí utfordrer tyngdekraften? Er det steinansiktene av tidligere presidenter? Eller er det dyphavsfotografens ubåt?

Dalí utfordret tyngdekraften

Hele 28 ganger måtte assistenter og katter gjenta de samme øvelsene før den spanske kunstneren Salvador Dalí var fornøyd med bildet «Dalí Atomicus». Først skulle fotografens kone løfte opp en stol, assistenter kaste katter inn fra høyre og en bøtte vann inn fra venstre, og Salvador Dalí hoppe. Et millisekund senere kunne fotografen, Philippe Halsman, ta det berømte bildet.

Library of congress

New York
1948

Library of congress

President Lincoln får en ansiktsløftning

De 18 meter høye skulpturene av fire tidligere amerikanske presidenter ved monumentet Mount Rushmore får hvert år en kosmetisk overhaling. Modige håndverkere rappellerer ned fjellet for å inspisere skulpturene. Håndverkerne skal reparere blant annet sprekker forårsaket av været.

Getty Images

South Dakota, USA
1962

Getty Images

Cousteau får sin mini-ubåt

Oseanografen Jacques Cousteau viser frem sin nye dings på dekk av ekspedisjonsskipet Calypso. Ubåten SP-350 Denise, eller den «dykkende tallerken», var den første ubåten som var bygd for forskning. Fartøyet gjorde den franske dykkeren med den røde luen verdenskjent gjennom tv-serien «Havets hemmeligheter».

Granger/Ritzau Scanpix

New Yorks havn
August, 1959

Granger/Ritzau Scanpix

Frihetens førstedame

Menn i dyp konsentrasjon arbeider iherdig på ferdigstillelsen av Frihetsgudinnens venstre hånd. I denne ble det senere bygget en tavle der datoen 4. juli 1776 ble inngravert i romertall. Den godt kjente datoen er en henvisning til USAs uavhengighetserklæring og bruddet med den britiske kolonimakten.

Library of Congress/Getty Images

Frankrike
1882

Library of Congress/Getty Images

Tur-retur med Mona Lisa

I 1911 gjør Vincenzo Peruggia det utenkelige: Han stjeler Leonardo da Vincis «Mona Lisa». Kunsttyven gjemmer seg i et bøttekott i Louvre-museet og slipper unna via en ulåst bakdør med maleriet skjult under frakken. Det går tre år før den verdensberømte kvinnen endelig kommer tilbake til Paris, hvor hun hører til.

Roger Viollet/Getty Images

Paris
1914

Roger Viollet/Getty Images