Corbis
Mand spiller golf på fly

GALLERI: Mennesket stiger til værs

I desember 1903 innleder brødrene Wright en trafikal revolusjon: De letter med historiens første motordrevne fly. Riktignok blir det bare 12 sekunder i luften, men utviklingen er i gang. Bare 12 år senere slår den amerikanske stuntmannen Al Wilson til en golfball mens han står på vingen av et fly!

Prest velsignet flymaskiner

En gruppe franske soldater samlet seg da feltpresten våren 1915 velsignet en flymaskin. Sannsynligvis skulle flyet snart ut på en
rekognoseringsoppgave, for på begynnelsen av første verdenskrig ble fly først og fremst brukt til utforskning. Først senere i krigen ble de utstyrt med skyttere og bomber.

Getty Images

Frankrike
Mai 1915

Getty Images

Luften går ut av giganten

Under et bombeangrep mot Sør-England under første verdenskrig, går det galt for den tyske besetningen på et Schütte-Lanz-luftskip. Kjempen blir truffet av luftvernskyts, men kommer seg akkurat tilbake over Den engelske kanal før den synker sammen på belgisk jord. Gigantenes æra er over kort tid etter. Jagerfly som flyr både raskere og høyere setter dem ut av spill for godt.

Süddeutsche Zeitung

Kysten av Belgia
1915

Süddeutsche Zeitung

Hendene på styret!

Tre britiske soldater fra Royal Air Force er i ferd med å øve formasjonsflyvning. I begynnelsen av 2. verdenskrig ble piloter hyppig trent i å fly i tette formasjoner – eksempelvis som denne V-formen. RAF-eskadriller besto som oftest av 12 fly – når eskadrillen angrep delte den seg i grupper på henholdsvis tre og fire fly.

Hulton Archive/Getty Images

Surrey, England
September 1942

Hulton Archive/Getty Images

Tolv sekunders flytur

Orville vant da brødrene Wright slo mynt og krone. Dermed ble han piloten på historiens første flytur. Den 17. desember 1903 lettet det 270 kilo tunge flyet deres for første gang og var på vingene i tolv sekunder; lenge nok til at kameramannen rakk å forevige øyeblikket. Det ble begynnelsen på en trafikkmessig revolusjon.

The Library Of Congress

Kitty Hawk, North Carolina
1903

The Library Of Congress

Trusselen fra luften

Høyt over skyttergravenes inferno – hengende under et luftskip – utser en bombekaster seg sitt mål. Under 1. verdenskrig er det normalt å bruke håndkraft under et bombeangrep. Den lille propellen i enden sørger for å armere bomben på veien ned.

Shutterstock

Vestfronten
1916

Shutterstock

Golfspiller slår historisk vingeslag

I tiåret etter første verdenskrig blir kunstflygning voldsomt populært i USA. Bakgrunnen er at privatpersoner kan kjøpe hærens utdaterte øvelsesfly. Våghalser utfører alle tenkelige stunt og rekordforsøk i luften. En av dem er stuntmannen Al Wilson. Han blir den første til å slå til en golfball på vingen av et fly mens det er i luften – naturligvis iført tidens legendariske flygerhjelm og med en golfbag over skulderen.

Corbis

California, USA
August 1924

Corbis