SCANPIX/GRANGER
Kvinder spiller musik for kvæg

GALLERI: Musikkens magiske krefter

Hysteriske fans nedlegger politimenn i håp om å få et glimt av sine idoler, en mann søker trøst ved klaveret under Blitzen og en stallfull kuers melkeproduksjon forsøkes økt gjennom intime jazz-konserter. Musikken har alltid hatt en spesiell, sorgløs og snurrig innvirkning på mennesket, se selv.

We love you Beatles!

Hysteriske fans forsøker å presse seg gjennom en politisperring ved Buckingham Palace i håp om å få et glimt av John, Paul, Ringo og George. De fire Beatles-medlemmene har møtt opp for å motta den ærefulle MBE-ordenen – Order of the British Empire – av dronning Elizabeth. Bare fire år senere, i 1969, leverer John Lennon ordenen tilbake i protest mot Englands støtte til Vietnamkrigen.

corbis/scanpix

London,
1965

corbis/scanpix

Pianospill i ruinene

Under opprydningen etter et av tyskernes nattlige bomberaid over London ser en arbeider sitt snitt til et lite musikalsk mellomspill på et noe medtatt piano. Luftangrepene, også kalt blitsen, var særlig rettet mot sivilbefolkningen og hadde som mål å tvinge Storbritannia til å kapitulere. Men de ubøyelige britene holdt stand, og Nazi-Tyskland måtte til slutt gi opp bombingen. I alt krevde blitsen over 42 000 ofre.

MARY EVANS

London,
1940

MARY EVANS

Musikalsk melk

Det kvinnelige jazz-bandet har neppe hatt et mer uvanlig publikum enn rekken av kyr. Begge parter deltar i et vitenskapelig eksperiment som har som mål å øke melkeproduksjonen ved hjelp av musikk. University of Wisconsin-Madison står bak noen av de første undersøkelsene av musikkens effekt på melkekyr.

SCANPIX/GRANGER

Fjøs i Madison, USA
1930

SCANPIX/GRANGER

En stor dag i Harlem

Det amerikanske herrebladet Esquire ga i 1958 den unge frilansfotografen Art Kane et oppdrag av de helt sjeldne: Samle en rekke av tidens store jazzmusikere
til et gruppeportrett. Bladets redaktør hadde håpet at 10-12 musikere ville dukke opp, men hele 57 jazzlegender stilte på bildet – imponerende, sett i lys av at det ble tatt klokken ti om morgenen, da mange jazzmusikere akkurat hadde lagt seg etter en lang arbeidsøkt.

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

New York City, USA,
August 1958

Art kane, courtesy of Art Kane Archive

Hvor gjemmer lyden seg, far?

En liten jente kikker forbløffet inn i tubaens blåsestykke, mens faren hennes nyter en pipe tobakk til de glade messingklangene under Den
Nasjonale Band Festival. Tubaen var blitt oppfunnet av to berlinere til klassiske orkestre knapt 100 år før.

Topical Press Agency/Getty Images

London, England
Oktober 1923

Topical Press Agency/Getty Images