Bettmann/Getty Images
Piger hylder Hitler

GALLERI: Nazistenes Fører er elsket og foraktet

Få menn har fått så mye oppmerksomhet som Adolf Hitler. På lidenskapelig vis hyllet tyske unge jenter, kvinner og menn sin Fører – mens resten av verden ønsket ham pokker i vold og sendte ham eksplosive julehilsener.

Føreren får et kyss

“Han virket så vennlig”, svarer den amerikanske kvinnen Carla De Vries da hun blir spurt om hvorfor hun kysset Hitler under De olympiske leker i 1936. Da Carla helt tilfeldig ble stående ansikt til ansikt med Føreren kunne hun føle “hvor vennlig og nådig en sjel han besatt”. Derfor bøyde hun seg frem og kysset ham. Hitler, som var i godt humør, klappet i hendene mens Carla ble vist tilbake til plassen sin.

keystone press/imageselect

Berlin, Tyskland
1936

keystone press/imageselect

Føreren feires med flagg

Tusenvis av jenter fra Bund Deutscher Mädel (BDM) har møtt opp på Wilhelmplatz i Berlin for å hylle Adolf Hitler. I fritidsorganisasjonen BDM læres 14-18 år gamle jenter opp til å fylle sine fremtidige roller som mødre og hustruer i det tyske riket.

Bettmann/Getty Images

Berlin, Tyskland
September, 1938

Bettmann/Getty Images

En julehilsen til Hitler

Juleposten må sendes i god tid – særlig hvis mottakeren er Nazi-Tysklands diktator. Det er besetningen på en amerikansk B-17 «Flygende festning» rørende enige om. Like før et tokt i november 1942 maler de derfor en personlig hilsen til Adolf Hitler på en bombe. I alt slapp de berømte B-17-flyene 640 000 tonn bomber over Europa under andre verdenskrig.

Getty images

England,
November 1942

Getty images

Hitler taler til SA

Tysklands nyvalgte rikskansler taler til titusenvis av brunskjortede kampfeller fra det paramilitære SA. Organisasjonen, som primært består av arbeidsløse, har opp mot valget stagget enhver kritisk røst med mord, vold og hærverk. Bare ett år etter talen i Dortmund trenger ikke føreren håndlangerne sine mer. Han beordrer SAs ledere myrdet. De lange knivers natt blir deres siste.

Keystone/Polfoto

Dortmund
1933

Keystone/Polfoto

I Førerens badekar

Samme dag som Adolf Hitler begår selvmord i førerbunkeren i Berlin, lar en amerikansk kvinne seg fotografere i førerens private badekar i hans forlatte leilighet på
Prinzregentenplatz i München. Kvinnen er reportasjefotografen Lee Miller, som nettopp har kommet til Berlin i følge med amerikanske soldater.

Scherman/lee miller archive

München,
April, 1945

Scherman/lee miller archive

Nazister ser seg ikke tilbake

Adolf Hitler betrakter en modell av den nye Folkevognen sammen med konstruktøren Ferdinand Porsche (tv.). I begynnelsen diskuterte Porsche og hans ansatte om bilen i det hele tatt hadde bruk for en bakrute, ettersom “ingen kikker bakover etter sine konkurrenter”. Prisen på folkets bil er satt til bare 990 riksmark.

heinrich hoffmann/getty images

Tyskland,
1935

heinrich hoffmann/getty images