Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images
KZ-fange udpeger nazi-vagt

GALLERI: Nazistenes umenneskelige leirer

Under 2. verdenskrig blir millioner av Europas jøder, tyske homoseksuelle, russiske krigsfanger, sigøynere og andre ofre for historiens mest systematiske folkedrap. I nazistenes arbeids- og utryddelsesleirer ventet døden i form av sult, utmattelse, sykdom og gasskammeret.

Russisk krigsfange så døden i øynene

Tyske styrker internerte millioner av russere i krigsfangeleirer etter angrepet på Sovjetunionen i 1941. Da SS-lederen Heinrich Himmler få måneder etter inspiserte en krigsfangeleir i Minsk, stilte en flyger fra Den røde armé seg helt inntil gjerdet. Uten å nøle stirret han en av Hitlers verste naziledere i øynene – uten å vike med blikket.

Getty Images

Sovjetunionen
August 1941

Getty Images

Siste kapittel i ­Hitlers «Endlösung»

Våren 1944 innledet de tyske nazistene utryddelsen av Ungarns jøder. På under tre måneder ble opp imot 430 000 jøder sendt med tog til særlig utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau i Polen. De fleste ofrene var kvinner og barn som ble sendt direkte fra leirens stasjon til gasskamrene.

farvelagt af Dana Keller

Auschwitz, Polen
Mai 1944

farvelagt af Dana Keller

En anklagende pekefinger

Amerikanske tropper har nettopp befridd en av nazistenes KZ-leirer og går straks i gang med å ta leirens vakter til fange. Med en anklagende finger peker en russisk slavearbeider ut en vakt som har utsatt ham – og hans kamerater – for et utall grusomheter.

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Polen
April, 1945

Harold M. Roberts/Stringer/Getty Images

Konsentrasjonsleirfanger i sikkerhet

I Røde Kors-malte hvite rutebiler ble tusenvis av fanger fra tyske konsentrasjonsleirer brakt til Sverige de siste månedene av andre verdenskrig. Turen gikk gjennom Danmark, der fangene fikk legehjelp i den danske grensebyen Padborg. Da krigen sluttet, var 20 000 fanger evakuert fra leirene. Rundt halvparten var skandinaver.

Nationalmuseet

Padborg, Danmark
Våren 1945

Nationalmuseet