Afp/gerard malie/polfoto
Berlinmuren falder

GALLERI: På begge sider av muren

I 28 år står Berlinmuren som et symbol på den kalde krigen. I Vest-Berlin flyr den amerikanske presidenten inn på besøk mens østberlinerne hyller Sovjetunionens falne soldater.

“Ich bin ein Berliner”

Den kalde krigen raser som verst. Berlinmuren er to år gammel, og i Vest-Berlin er den spente situasjonen mellom supermaktene spesielt tydelig. Foran rådhuset uttaler USAs president John F. Kennedy de berømte ordene, og lover Vestens støtte til enklaven i den sovjetiske sonen. Talen blir et symbol på den kalde krigen.

AP/POLFOTO

Schöneberg, Vest-berlin

  1. juni 1963
AP/POLFOTO

Sverdet i hakekorset

30 år etter avslutningen på 2. verdenskrig arrangerer DDR en høytidelig markering til ære for de 80 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Berlin. Aftenens hovedrolle har den 12 m høye sovjetsoldaten som knuser et gigantisk hakekors under sine støvler.

TASS/Getty Images

Øst-Berlin, Tyskland

  1. mai 1975
TASS/Getty Images

Siste vakt på muren

Det har gått to dager siden den østtyske regjeringen bestemte at Berlinmuren skal åpnes. Men grensevaktene har ikke fått beskjed, og flere tusen østtyskere krever å få komme til Vest-Berlin. Det hersker stor forvirring, og de målløse soldatene får ordre om å sikre muren mot hærverk og glade borgere. Noen timer senere er vaktene borte, og rivingen av muren begynner.

polfoto/corbis

Berlin,

  1. november 1989
polfoto/corbis

Grensevaktene rev muren

Etter press fra tusenvis av DDR-borgere åpnet østtyske grensevakter portene mellom Øst- og Vest-Berlin om kvelden 9. november 1989. For å lage flere grenseoverganger åpnet regimet de neste dagene flere seksjoner av den mer enn 100 kilometer lange betongmuren, men i praksis hadde Berlinmuren allerede falt.

Afp/gerard malie/polfoto

Berlin, Tyskland

  1. november 1989
Afp/gerard malie/polfoto