







“Ich bin ein Berliner”
Den kalde krigen raser som verst. Berlinmuren er to år gammel, og i Vest-Berlin er den spente situasjonen mellom supermaktene spesielt tydelig. Foran rådhuset uttaler USAs president John F. Kennedy de berømte ordene, og lover Vestens støtte til enklaven i den sovjetiske sonen. Talen blir et symbol på den kalde krigen.
Schöneberg, Vest-berlin
- juni 1963
Sverdet i hakekorset
30 år etter avslutningen på 2. verdenskrig arrangerer DDR en høytidelig markering til ære for de 80 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Berlin. Aftenens hovedrolle har den 12 m høye sovjetsoldaten som knuser et gigantisk hakekors under sine støvler.
Øst-Berlin, Tyskland
- mai 1975
Siste vakt på muren
Det har gått to dager siden den østtyske regjeringen bestemte at Berlinmuren skal åpnes. Men grensevaktene har ikke fått beskjed, og flere tusen østtyskere krever å få komme til Vest-Berlin. Det hersker stor forvirring, og de målløse soldatene får ordre om å sikre muren mot hærverk og glade borgere. Noen timer senere er vaktene borte, og rivingen av muren begynner.
Berlin,
- november 1989
Grensevaktene rev muren
Etter press fra tusenvis av DDR-borgere åpnet østtyske grensevakter portene mellom Øst- og Vest-Berlin om kvelden 9. november 1989. For å lage flere grenseoverganger åpnet regimet de neste dagene flere seksjoner av den mer enn 100 kilometer lange betongmuren, men i praksis hadde Berlinmuren allerede falt.
Berlin, Tyskland
- november 1989