













Protest i vest
En ung opprører med et blodig ansikt eskorteres vekk fra kampens hete. I mai 1968 er studentene i opprør – et opprør som sprer seg til omtrent 2000 universiteter i den vestlige verden. Oppstanden er blant annet et uttrykk for mistillit til professor-veldet. Studentenes argument er at undervisningen er gammeldags, og at universiteter ikke gjør annet enn å reprodusere det kapitalistiske og borgerlige verdensbildet.
Paris, Frankrike
1968
Døden på fredsplassen
Våren 1989 bryter de største politiske protestene i det kommunistiske Kinas historie ut. Studentene krever demokrati og pressefrihet. Men i juni setter regimet en stopper for uroen, da militæret rydder Den himmelske freds plass, og flere tusen sivile blir drept.
Beijing, Kina
April 1989
69 drept i massakre
Medlemmer av anti-apartheidbevegelsen markerer 10-årsdagen for politimassakren i den sør-afrikanske townshipen Sharpeville. I 1960 åpnet politiet ild mot ca. 7000 demonstranter. Demonstrasjonen var mot apartheid og den lovgivningen som resulterte i større rasemessig segregering i det sør-afrikanske samfunnet. 69 personer mistet livet i denne massakren, og ca. 180 ble såret.
London, England
1970
Kunstnere ofret hest i krigsprotest
Kunstneren Bjørn Nørgaard leste høyt fra Bibelen, mens Lene Adler Petersen med et kors under armen sang “Søde, døde hest”. Nørgaard hadde i forkant plassert det blodige hodet av nettopp den slaktede hesten “Røde Fane” på en pæle. Det hele var en protest mot danskenes likegyldighet overfor vietnamkrigen.
Kirke Hyllinge
Januar 1970
Munk begår selvmord
Buddhistmunken Thich Quang Duc begår selvmord i et trafikkert veikryss i den sørvietnamesiske hovedstaden. Han brenner i hjel etter å ha dynket seg i bensin og satt fyr på seg selv. Ofringen er en protest mot Ngo Dinh Diem-regjeringens forfølgelse av buddhister. Fem måneder senere blir Diem avsatt og henrettet under et militærkupp.
Saigon, Sør-Vietnam
Juni 1963
Blomsterbarn på krigsstien
Bortimot 35 000 demonstranter har møtt opp ved det amerikanske forsvarsdeparte-mentet Pentagon for å protestere mot USAs deltagelse i Vietnamkrigen. De blir møtt av i underkant av 2500 bevæpnede soldater. Noen av dem får fredsbudskapet overbrakt i form av nelliker. Mannen med blomstene er George Harris. Under navnet «Hibiscus» blir han senere leder av den psykedeliske transvestittgruppen «The Cockettes».
Arlington, Virginia, USA
Oktober 1967
Fransk politi rydder gaten
Et studentopprør har vokst seg til en landsdekkende generalstreik der to tredjedeler av landets samlede arbeidsstyrke er involvert. Til sammen aksjonerer elleve millioner franskmenn i løpet av våren for høyere lønninger og en ny styreform. Politiet slår hardt ned på aktivistene – og selv ikke uskyldige husmødre kan føle seg trygge.
Paris
Mai, 1968