Peter Turnley/Getty Images
Studenteroprør i Kina

GALLERI: Protest er folkets mektigste våpen

Fra Den himmelske freds plass i Beijing til Place de la République i Paris er bildet det samme: Når misnøyen er som størst, griper menneskene etter et av de mest brukte redskapene i verktøykassen: protesten.

Protest i vest

En ung opprører med et blodig ansikt eskorteres vekk fra kampens hete. I mai 1968 er studentene i opprør – et opprør som sprer seg til omtrent 2000 universiteter i den vestlige verden. Oppstanden er blant annet et uttrykk for mistillit til professor-veldet. Studentenes argument er at undervisningen er gammeldags, og at universiteter ikke gjør annet enn å reprodusere det kapitalistiske og borgerlige verdensbildet.

Hulton Deutsch/Getty Images

Paris, Frankrike
1968

Hulton Deutsch/Getty Images

Døden på fredsplassen

Våren 1989 bryter de største politiske protestene i det kommunistiske Kinas historie ut. Studentene krever demokrati og pressefrihet. Men i juni setter regimet en stopper for uroen, da militæret rydder Den himmelske freds plass, og flere tusen sivile blir drept.

Peter Turnley/Getty Images

Beijing, Kina
April 1989

Peter Turnley/Getty Images

69 drept i massakre

Medlemmer av anti-apartheidbevegelsen markerer 10-årsdagen for politimassakren i den sør-afrikanske townshipen Sharpeville. I 1960 åpnet politiet ild mot ca. 7000 demonstranter. Demonstrasjonen var mot apartheid og den lovgivningen som resulterte i større rasemessig segregering i det sør-afrikanske samfunnet. 69 personer mistet livet i denne massakren, og ca. 180 ble såret.

Roger Jackson/Getty Images

London, England
1970

Roger Jackson/Getty Images

Kunstnere ofret hest i krigsprotest

Kunstneren Bjørn Nørgaard leste høyt fra Bibelen, mens Lene Adler Petersen med et kors under armen sang “Søde, døde hest”. Nørgaard hadde i forkant plassert det blodige hodet av nettopp den slaktede hesten “Røde Fane” på en pæle. Det hele var en protest mot danskenes likegyldighet overfor vietnamkrigen.

Jørgen Schytte/Scanpix

Kirke Hyllinge
Januar 1970

Jørgen Schytte/Scanpix

Munk begår selvmord

Buddhistmunken Thich Quang Duc begår selvmord i et trafikkert veikryss i den sørvietnamesiske hovedstaden. Han brenner i hjel etter å ha dynket seg i bensin og satt fyr på seg selv. Ofringen er en protest mot Ngo Dinh Diem-regjeringens forfølgelse av buddhister. Fem måneder senere blir Diem avsatt og henrettet under et militærkupp.

malcolm browne/ap/polfoto

Saigon, Sør-Vietnam
Juni 1963

malcolm browne/ap/polfoto

Blomsterbarn på krigsstien

Bortimot 35 000 demonstranter har møtt opp ved det amerikanske forsvarsdeparte-mentet Pentagon for å protestere mot USAs deltagelse i Vietnamkrigen. De blir møtt av i underkant av 2500 bevæpnede soldater. Noen av dem får fredsbudskapet overbrakt i form av nelliker. Mannen med blomstene er George Harris. Under navnet «Hibiscus» blir han senere leder av den psykedeliske transvestittgruppen «The Cockettes».

Aop/getty

Arlington, Virginia, USA
Oktober 1967

Aop/getty

Fransk politi rydder gaten

Et studentopprør har vokst seg til en landsdekkende generalstreik der to tredjedeler av landets samlede arbeidsstyrke er involvert. Til sammen aksjonerer elleve millioner franskmenn i løpet av våren for høyere lønninger og en ny styreform. Politiet slår hardt ned på aktivistene – og selv ikke uskyldige husmødre kan føle seg trygge.

POLFOTO/CORBIS

Paris
Mai, 1968

POLFOTO/CORBIS