Polfoto/corbis
Kulturrevolution i Kina

GALLERI: Riket i midten

I 1949 opprettes Folkerepublikken Kina. Men det er slett ikke der at landets historie starter. Fra 1800 og fremover omfatter den hemningsløst opiumsmisbruk, en blodig kulturrevolusjon og søte pandaer i Beijing zoo.

Tilbake til opiumspipen

En døsig mann nyter sin pipe som en flukt fra hverdagen. Pipen er fylt med opiumvalmuens inntørkede, euforiserende saft. På 1800-tallet produserer Kina enorme mengder opium, og i årene før 2. verdenskrig blir opiumssalget en viktig inntektskilde for det kinesiske kommunistpartiet.

Bettmann/Getty Images

Hongkong,
1943

Bettmann/Getty Images

Pandaer lokket amerikanere til Kina

I 1974 endret Kina innreisepolitikk slik at det ble tillatt for utenlandske statsborgere å besøke landet. Amerikanske turister holdt seg unna, men da den kommunistiske lederen Mao Zedong døde to år senere, strømmet de til. Særlig populære var pandaene i Beijing zoo, for også den gangen var bjørnene en truet dyreart.

Getty images

Dyrehagen i Beijing
ca. 1976

Getty images

Stivt smil for anledningen

Andre verdenskrig er i praksis over. Etter Japans nederlag vil amerikanerne forhindre at den kinesiske borgerkrigen blusser opp igjen. De tvinger derfor de to dødsfiendene – kommunisten Mao Zedong (t.v.) og nasjonalisten Chiang Kai-shek (t.h.) – til å møtes. Da Mao utbringer en skål, sitter smilet til nasjonalisten åpenbart langt inne. Til tross for USAs innsats fortsetter borgerkrigen. I 1949 må Chiang Kai-shek flykte til Taiwan.

polfoto/corbis

Chongqing, Kina
August 1945

polfoto/corbis

Én mann stanser gigantisk hær

Kinesiske studenter og arbeidere demonstrerte våren 1989 på Den himmelske freds plass med krav om mer demokrati. Regjeringen ga hæren ordre om å knuse opprøret, men da stridsvognene rullet mot demonstrantene, trådte en anonym mann frem og blokkerte veien. Han holdt hæren i sjakk i en halv time før han ble fjernet.

Getty images

Beijing, Kina
Juni 1989

Getty images

Dramatisk kulturkamp

Knyttede never heves bestemt mot himmelen. Som ledd i formann Maos kulturrevolusjon oppfører en lokal amatørtrupp i byen Xiangyang en kritikk av den 2500 år gamle forfatteren og filosofen Konfutse. Mao vil erstatte hans gammeldagse moralske verdier med kommunismens moderne ideer. Under den kinesiske kulturrevolusjonen, som pågikk fra 1966 til 1976, ble millioner av kinesere forfulgt og deportert.

Polfoto/corbis

Kina, Xiangyang
1974

Polfoto/corbis