









Tilbake til opiumspipen
En døsig mann nyter sin pipe som en flukt fra hverdagen. Pipen er fylt med opiumvalmuens inntørkede, euforiserende saft. På 1800-tallet produserer Kina enorme mengder opium, og i årene før 2. verdenskrig blir opiumssalget en viktig inntektskilde for det kinesiske kommunistpartiet.
Hongkong,
1943
Pandaer lokket amerikanere til Kina
I 1974 endret Kina innreisepolitikk slik at det ble tillatt for utenlandske statsborgere å besøke landet. Amerikanske turister holdt seg unna, men da den kommunistiske lederen Mao Zedong døde to år senere, strømmet de til. Særlig populære var pandaene i Beijing zoo, for også den gangen var bjørnene en truet dyreart.
Dyrehagen i Beijing
ca. 1976
Stivt smil for anledningen
Andre verdenskrig er i praksis over. Etter Japans nederlag vil amerikanerne forhindre at den kinesiske borgerkrigen blusser opp igjen. De tvinger derfor de to dødsfiendene – kommunisten Mao Zedong (t.v.) og nasjonalisten Chiang Kai-shek (t.h.) – til å møtes. Da Mao utbringer en skål, sitter smilet til nasjonalisten åpenbart langt inne. Til tross for USAs innsats fortsetter borgerkrigen. I 1949 må Chiang Kai-shek flykte til Taiwan.
Chongqing, Kina
August 1945
Én mann stanser gigantisk hær
Kinesiske studenter og arbeidere demonstrerte våren 1989 på Den himmelske freds plass med krav om mer demokrati. Regjeringen ga hæren ordre om å knuse opprøret, men da stridsvognene rullet mot demonstrantene, trådte en anonym mann frem og blokkerte veien. Han holdt hæren i sjakk i en halv time før han ble fjernet.
Beijing, Kina
Juni 1989
Dramatisk kulturkamp
Knyttede never heves bestemt mot himmelen. Som ledd i formann Maos kulturrevolusjon oppfører en lokal amatørtrupp i byen Xiangyang en kritikk av den 2500 år gamle forfatteren og filosofen Konfutse. Mao vil erstatte hans gammeldagse moralske verdier med kommunismens moderne ideer. Under den kinesiske kulturrevolusjonen, som pågikk fra 1966 til 1976, ble millioner av kinesere forfulgt og deportert.
Kina, Xiangyang
1974