Keystone/Getty Images
Hjemvendte soldater

GALLERI: Soldater på amerikansk jord

Amerikanske soldater holder skjerpet oppsyn med hvite skoleelever, marineinfanterister øver landgang på utradisjonelle måter, og hjemvendte veteraner kan endelig skimte Manhattans skyline etter flere år med krig.

Hvite elever får militæreskorte

På Central High School i Little Rock begynner skoleåret i raseskillets tegn da guvernøren kaller inn nasjonalgarden for å hindre ni
afroamerikanske elever adgang. Da reagerer president Dwight D. Eisenhower. Han gir soldatene kontraordre om i stedet å holde
oppsyn med hvite elever for å beskytte de ni afroamerikanerne.

Getty Images

Arkansas, USA,
September 1957

Getty Images

«Ro, ro, ro din båt»

En god porsjon innlevelse må til når marineinfanterister øver på landgang under trygge forhold i den amerikanske treningsleiren Fort Bragg. Leiren vokser i et enormt tempo de første årene av andre verdenskrig. Antall soldater går fra 5400 i 1940 til 67 000 i 1941.
Fort Bragg er i dag en av verdens største militærbaser.

POLFOTO/CORBIS

Fort Bragg, North Carolina, USA,
1941

POLFOTO/CORBIS

USA i brann

Drapet på den svarte borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King den 4. april utløser de største opptøyene i USAs historie. Etniske uroligheter rammer hele landet, og bare i Washington setter regjeringen inn 13 600 soldater for å stanse volden. Da ødeleggelsene i hovedstaden dør ut, har 12 mennesker brent i hjel, mer enn 1000 er såret, og 1200 bygninger er ødelagt.

Getty Images

Washington,
1968

Getty Images

Sendt hjem fra slagmarken

Fra dekket får de amerikanske krigsveteranene et gjensyn med hjemlander sitt. De flere tusen soldatene har kjempet i Europa og har endt som invalider. Det svenske skipet Gripsholm, som er chartret av Røde Kors, har fraktet dem hjem over Atlanteren. Snart kan veteranene kysse og klemme sine elskede igjen.

Keystone/Getty Images

USA,
Februar 1945

Keystone/Getty Images