Bob Thomas/Getty Images
Maradona og guds hånd

GALLERI: Sportens verden

Sport rommer sorg, ekstase og raseri. Sorg, som da 80 mennesker dør under Le Mans-katastrofen. Ekstase og raseri, som Maradona utløser under VM kvartfinalen i 1986, da han skårer med "guds hånd".

Det skal gurgles vekk…

På 1930-tallet fikk influensa-epidemier britene til å kaste seg over ethvert tips om forebygging – på samme måte som våre dagers koronakrise har fått folk til å prøve alt fra hjemmelagd håndsprit til vodka-shots. Fotballklubben Tottenham Hotspur satte i november 1938 spillerne til å gurgle før trening så de ikke smittet hverandre med influensa.

Imagno/Getty Images

England,
1938

Imagno/Getty Images

Hvor er ballen?

En litt for kraftig dreining på rattet får et av lagene til å fly under et spill autopolo. Den halsbrekkende sporten var populær i første halvdel av 1900-tallet, men spillet påførte bilene så voldsomme skader at reparasjonskostnadene fikk sporten til gradvis å dø ut.

Dana keller

USA,
Ca. 1915

Dana keller

Le Mans-katastrofen

Det populære 24-timersbilløpet ble i 1955 innehaver av en dyster rekord da en ulykke resulterte i motorsportshistoriens verste tragedie. Mer enn 80 tilskuere mistet livet da kjøreren Pierre Levegh kolliderte med Macklin og vrakrester fra Leveghs racerbil ble slynget ut over tilskuerplassene. Levegh kjørte i en Mercedes-Benz 300 SLR, hvorpå Mercedes besluttet å trekke seg fra motorsporten de neste tre tiårene.

Bernard Cahier/Getty Images

Le Mans, Frankrike,
Juni 1955

Bernard Cahier/Getty Images

Gud gir en hjelpende hånd

VM kvartfinalen mellom Argentina og England er fløytet igang. Anført av Maradona dominerer argentinerne på banen. I det 51. minuttet skåres fotballhistoriens kanskje mest omdiskuterte mål. Med venstre hånd fører Diego ballen inn i det engelske målet til stillingen 1-0. Argentina vinner kampen, og bare syv dager senere kan de smykke seg med verdensmester-tittelen.

Bob Thomas/Getty Images

Mexico,
Juni 1986

Bob Thomas/Getty Images

Heng i!

Dagens idrettstime har nettopp startet på Roosevelt Hospitals sykepleierskole. Skolen ønsket å utdanne USAs mest kompetente sykepleiersker og derfor måtte studentene oppfylle en rekke betingelser. Blant kravene var: Kvinnene “må være mellom 23 og 35 år”, de «må ikke ha en kjæreste», og de «må være villige å yte personlige ofre til fordel for deres
fremtidige erverv».

Alfred Eisenstaedt/Getty Images

New York, USA
1938

Alfred Eisenstaedt/Getty Images