American Stock Archive/Getty Images
Par smidt ud hjemmefra

GALLERI: USA rammes av depresjonen

De glade 20-årene ender med et børskrakk, og et mareritt tar sin begynnelse: Depresjonen. Etterdønningene av den økonomiske kollapsen rammer amerikanerne på brutalt vis. Arbeidsløsheten er enorm, utallige mister hus og hjem – og en gangster åpner et suppekjøkken.

Gangsternes Robin Hood

Arbeidsløse amerikanske menn venter forventningsfullt på å få adgang til Al Capones suppekjøkken. Da den store depresjonen rammet USA (1929-1939), ble vanlige menneskers pengepunger like tomme som magene deres. Capones suppekjøkken serverte daglig tre porsjoner varm mat til ca. 2200 chicagoborgere.

Bettmann/Getty Images

Chicago, USA
November 1930

Bettmann/Getty Images

Gatehjørne får nye beboere

Et ungt par stirrer oppgitt ut i luften. De har nettopp blitt kastet ut av hjemmet sitt og har midlertidig innrettet seg på et gatehjørne. Den økonomiske depresjonen har herjet samfunnet i årevis og gjort livet surt for millioner av amerikanere.

American Stock Archive/Getty Images

Los Angeles, USA
September 1937

American Stock Archive/Getty Images

Sove kan du gjøre seinere!

På 1920-tallet skjøt konkurranser i maratondans opp i USA. Reglene var enkle: For å vinne måtte deltakerne danse konstant døgnet rundt i opp til to måneder. Måltidene ble inntatt på dansegulvet, og søvn skjedde stående lent opp mot partneren. Under den økonomiske depresjonen (1929-33) steg danseinteressen pga. premiene.

Bettmann/Getty Images

Washington, USA
1924

Bettmann/Getty Images

Stø hånd i stor høyde

Med stoisk ro og stø hånd strammer en bygningsarbeider nok en mutter – i nesten 400 meters høyde. Over 3000 arbeidere er involvert i byggingen av Empire State Building. Skyskraperen vokser i løpet av 1930 lynraskt opp mot himmelen, og blir på rekordtid verdens høyeste bygning. Den blir et nasjonalt landemerke for vekst og optimisme midt i århundrets verste økonomiske krise.

SCANPIX/AKG

Manhattan, USA
1930

SCANPIX/AKG

Amerikanere i matkø

Fattige venter på å få utlevert mat fra et offentlig suppekjøkken. I 1937 tror amerikanerne at århundrets verste økonomiske krise – The Great Depression – er over. Men så bryter økonomien sammen igjen. På bare et år faller industriproduksjonen med 40 prosent, og sju millioner må melde seg arbeidsledige.

Getty Images

USA
1937

Getty Images