S. Dullaway/Detroit Publishing Co.
Børn slikker på is

GALLERI: Uten mat og drikke dugde helten ikke

Newyorkere slikker på isblokker under årtiets verste hetebølge, tyskere må betale den nette sum av fire milliarder mark for en kald pils, mens USA innfører forbud mot alkohol.

Vin i rennesteinen

Rødvinen flommer ut i rennesteinen mens fascinerte innbyggere følger med. Representanter for det føderale politiet er i ferd med å destruere over 3400 liter alkohol, i henhold til loven om spritforbud som nylig er trådt i kraft. Loven skal få bukt med fyll og drikkfeldighet i USA, og håndheves av egne føderale spritagenter frem til den blir opphevet i 1933.

Polfoto/corbis

Los Angeles,
1920

Polfoto/corbis

Tyske penger i vinden

En gjeng skolegutter sjekker vindretningen før de sender drager av pengesedler i luften. Hyper-inflasjonen feier over landet i 1920-årene, da kravet om krigs-skadeerstatninger etter første verdens-krig slår beina under tysk økonomi. Seddelpressene går døgnet rundt, og folk får lønn opptil flere ganger om dagen, mens pengene blir mindre verdt for hvert minutt. For fire milliarder mark kan man i 1923 for eksempel kjøpe et glass øl.

AOP/Getty Images

Tyskland,
1922

AOP/Getty Images

Overflod ved juletider

Tidene begynner endelig å komme seg etter de magre krigsårene, og den årlige julehandelen med kalkuner på rekke og rad kommer i gang i London. Oppsvinget skal imidlertid vise seg å være kortvarig. Den økonomiske krisen gjør seg stadig mer gjeldende utover mellomkrigstiden og kulminerer med en tidagers generalstreik i 1926.

Getty Images

London,
Desember, 1919

Getty Images

Ismann i tåkehav

Kjøleskapet er oppfunnet, men de fleste familier i Londonoppbevarer matvarer i et egetskap som kjøles ned av en isblokk. Når isen er smeltet,må de få en ny blokk fra isselgeren, som gjerne leverer på døren. Blokkene kommer fra Norge, der de er skåret på frosne innsjøer. Eksporten går strykende. Hvert år selger Norge flere hundre tusen tonn is.

Getty images

England
Oktober 1919

Getty images

Kakemann i balanse

Et dristig sykkelbud suser over de ujevne brosteinene i Roma. Dagens første oppgave lyder forholdsvis enkel: Frakt kasser med kaker ut til byens kafeer. Men bare ett feil rykk med hodet kan ødelegge hele den forgangne natts harde arbeid.

Bettmann/Getty Images

Roma, Italia
1949

Bettmann/Getty Images

Iskaldt intermesso i sommervarmen

Isblokker foran en butikk i New York City byr barna på en kjærkommen forfriskning. Tørste og varme slikker de i vei på de kalde blokkene. En elleve dager lang hetebølge med temperaturer langt over 30 grader får folk nordøst i USA til å stønne og tørke svetten. Myndighetene anslår at rundt 2000 mennesker bukker under for varmen.

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.

New York City, USA
Juli 1911

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.