Universal History Archive/Getty Images
Attentat mod Sadat

GALLERI: Verdens farligste jobb?

Jobben som politiker er ikke ufarlig, og listen over politiske attentater er lang. Noen ganger tilhører bødlene en organisert opposisjonsgruppe, andre ganger er det en tilfeldig forbipasserende.

En nasjon i sjokk

Kveldstoget mot Connecticut ruller ut fra Grand Central Station i New York. Passasjerene om bord er bare opptatt av én ting: drapet på president John F. Kennedy. De dødelige skuddene har falt få timer tidligere i Dallas i delstaten Texas, og landets avisredaksjoner har siden kastet seg rundt for å bringe alt om attentatet.

Getty Images

New York, USA,
November 1963

Getty Images

Attentat med samuraisverd

Under et valgkampmøte løper 17-årige Otoya Yamaguchi opp på scenen og dreper politikeren Inejiro Asanuma med et samuraisverd. Den sterkt nasjonalistiske Yamaguchi ser på Asanuma som en landsforræder fordi han er sosialist. Gjerningsmannen blir pågrepet på stedet og begår selvmord tre uker senere.

Polfoto

Tokyo,
Oktober 1960

Polfoto

Drapet under militærparaden

Egypts årlige høytid, De væpnede styrkers dag, blir brutalt avbrutt da medlemmer av en islamsk opposisjonsgruppe åpner ild mot tilskuerrekkene. På æresplassen sitter landets president Anwar Sadat, som to år tidligere har sluttet fred med Israel. Sadat dør i kuleregnet.

Universal History Archive/Getty Images

Egypt,
Oktober 1981

Universal History Archive/Getty Images

Presidentattentat på åpen gate

President Ronald Reagan hadde nettopp forlatt et lunsjmøte da seks skudd ble avfyrt mot ham. Bare en av kulene traff presidenten, og han ble raskt ført bort mens politi og vakter overmannet gjerningsmannen. Reagan ble truffet i lungen, men slapp unna med livet i behold – attentatmannen ble buret inne på psykiatrisk sykehus i 35 år.

GettyImages/Originalt farvefoto

Washington, D.C., USA,
Mars 1981

GettyImages/Originalt farvefoto