









Turister på glattisen
En broket forsamling dyrker den nye sportsgrenen: fjellbestigning. På begynnelsen av 1800-tallet får britene øynene opp for de sveitsiske alpene. Her kan turistene b.la. oppleve enorme isbreer som lett kan sluke et helt reiseselskap.
Alpene,
1865
Førstemenn på Nordpolen
“Endelig Nordpolen, mitt mål i 20 år”. Den amerikanske polarhelten Robert Peary kunne stille de stolte folkene sine opp på rekke og rad til fotografering da de nådde klodens nordligste punkt i 1909. Historikerne mener i dag at Peary aldri kom så langt som til Nordpolen, men at han ble den polarfarer som til da hadde kommet nærmest.
90 grader nord,
- april 1909
Farefull ferd mot toppen
I mer enn 30 år hadde fjellklatrere prøvd å nå verdens høyeste tinder, men uten å lykkes. Først i 1953 greide en velorganisert britisk ekspedisjon å sende to mann til toppen. På vei opp fikk de uvurderlig hjelp av lokale sherpaer, som her forserer en bresprekk over en trestamme de har slept med seg, og med kraftige pigger under støvlene.
Mount Everest, Nepal
1953
Gullfeber i 30 kuldegrader
Titusener kjemper seg over det iskledde fjellpasset Chilkoot for å prøve lykken som gullgravere i Klondike. Ruten til gullgraverleirene begynner med «de verste fem milene i verden». Mennene må ta den beinharde turen 20 ganger for å få med alt de trenger. Mer enn 100. 000 gir seg i vei til Klondike. Bare 40.000 kommer helt frem.
Chilkoot Pass, Alaska
1898
Polarskip i mørket
Ekspedisjonsskipet “Endurance” var ubønnhørlig sperret inne i ismassene i Antarktis under polarhelten Ernest Shackletons reise dit i 1915. Det massive underlaget ga fotografen Frank Hurley muligheten for å sette de nødvendige 20 lyskildene opp bak pakkisen, og dermed forevige det overiste skipet mot den svarte polarnatten.
Weddelhavet, Antarktis
1915