Ron Galella/Getty Images
Jacqueline Kennedy blir forfulgt av fotografen Ron Galella i New York.

Paparazzier: Pressens forhatte helter

Hver uke klarte paparazzifotografene å fylle verdens sladderblader, og leserne kunne ikke få nok. Her er noen av de mest berømte og beryktede bildene - og historien bak dem.

Paparazzi-fotografenes tidsalder begynte på jernkansler Bismarcks dødsleie i 1898. De stortrivdes i skyggen av underholdningsindustrien og ble forbannet etter prinsesse Dianas død i 1997. Siden den gang har kjendisenes egne Instagram-poster gjort livet surt for de frekke fotografene. Men hvem er de, og hva synes de om jobben sin?

Amerikanske Ron Galella var en av pionerene. Fra 1960-årene lå han på lur i sentrum av Manhattan for å ta bilder av sine - ofte motvillige - ofre. Men Galella avviste alle protester:

"Hvis du er kjendis, er du alltid kjendis. Det må du forstå. Som kjendis er du fritt vilt", sier han.

Begrepet paparazzi dekker både den enslige fotografen (paparazzo) på jakt etter bytte og den store hopen av paparazzi som stimler sammen rundt den røde løperen. Galella ville ikke være en del av flokken - han arbeidet alene. For ham handlet det om å fange det ærlige ansiktsuttrykket og få øyekontakt med byttet.

Av alle de tusenvis av kjendiser han fotograferte i løpet av sin lange karriere, kalte han Jacqueline Kennedy for sin "golden girl". Galella hevdet at han klarte å ta en million bilder av henne.

Her får du et overblikk over paparazzi-fotografiets historie sett gjennom noen av de mest ikoniske bildene.

Otto von Bismarck ble det første byttet

Et bilde av Tysklands avdøde jernkansler ville bli et scoop, visste fotografene Willy Wilcke og Max Priester. Samme natt som [Otto von Bismarck] (https://historienet.no/samfunn/politikk/politikere/paparazzier-manipulerte-med-liket-av-bismarck) sovnet inn i 1898, brøt de seg inn i hjemmet hans. Mens Priester rigget kameraet ved fotenden av sengen, løftet Wilcke den avdødes hode slik at det kom høyere opp på puten. Priester fyrte deretter av magnesiumpulveret, og verdens første paparazzobilde var i boks!

En avis i Berlin ville betale 30 000 Reichsmark (3 millioner kroner i dag), men Bismarcks familie hadde varslet politiet. De to fotografene havnet i fengsel.

Paparazzi-foto. Otto von Bismarck ligger død i sin seng.

Familien oppbevarte bildet av den døde Bismarck i 60 år før det ble offentliggjort.

© Willy Wilcke und Max Christian Priester/Wikimedia Commons

På lur under toppmøtet

I 1955 møttes representanter for "de fire store" (USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike) i Genève for å drøfte Vietnams fremtid. Sikkerhetstiltakene var omfattende, og fotografene måtte tenke kreativt for å få bilder av de hemmelige forhandlingene.

Historien forteller ikke om denne fotografen rett og slett brukte kurven som erstatning for en glemt stige - eller om han ble smuglet inn av en vinbonde (hans forkledde assistent).

Fotografer lurer under toppmøte.

Genève-møtet fikk ingen vidtrekkende konsekvenser: Krigen i Vietnam fortsatte.

© Bettmann/Getty Images

Fellini ga krypet et navn

Begrepet "paparazzo" ble oppfunnet av den italienske filmskaperen Fellini. Under arbeidet med "La dolce vita" (1960) hadde han bruk for et skjellsord for en spesielt irriterende fotograf, og ble muligens inspirert av det sicilianske ordet for en stor mygg - "papataceo".

I filmen svirrer fotografene rundt filmstjernen Sylvia (Anita Ekberg) som lander på flyplassen i Roma.

Anita Ekberg i "La dolce vita" lander på flyplassen i Roma.

I filmen hadde Anita Ekberg ingen problemer med fotografene - det kom senere...

© Archive Photos/Stringer/Getty Images

Paparazzi skutt med pil og bue

Badet i Trevi-fontenen ("La dolce vita") gjorde Anita Ekberg til stjerne. En kveld i 1960 kom hun sent hjem til villaen sin i Roma. Ute på veien ventet fire paparazzier - og da så Ekberg rødt. Bevæpnet med pil og bue forlangte hun å få filmen deres utlevert. Ekberg fulgte opp kravet med en sverm av piler som traff et kamera, ødela en blits og skadet en fotograf i skulderen.

Anita Ekberg skyter mot fotografene med pil og bue.

Anita Ekberg hadde øvd med flitsbuen til sin neste film. Tre skudd traff blink.

© Polfoto/TOPFOTO/Ritzau Scanpix

Fotografen og froskemannen

For Fiat-sjefen Gianni Agnelli var den største frihetsfølelsen å hoppe naken i vannet fra yachten Agneta. Det var dette bildet fotografen James Andanson ville ha. Mens han holdt øye med yachten gjennom en kraftig telelinse, trakk en dykker i Agnetas ankerkjetting slik at skipet hele tiden lå i riktig vinkel.

Gianni Agnelli bader naken fra lystyachten sin.

Som playboy, racerkjører og mangemillionær tiltrakk Gianni Agnelli seg italienernes oppmerksomhet.

© James Andanson/Getty Images

Italienske tilstander hos dronning Elizabeth

Ray Bellisarios foreldre kom fra Italia, og temperamentet gikk tydeligvis i arv. Han ble kjent som "Englands første paparazzo" fordi han brøt fotografenes æreskodeks om bare å trykke på utløserknappen når dronning Elizabeth tillot det.

Fra 1955 forfulgte Ray kongefamilien og fanget mange pinlige øyeblikk, som prinsesse Margaret i en tåpelig dusjhette og prinsesse Anne som falt av hesten. En svært sint prins Philip forlangte at Ray skulle sperres inne i Tower of London.

Paparazzi-fotografen Ray Bellisario stalket kongefamilien.

"Jeg er dypt fornærmet over å bli stemplet som paparazzo", sa Ray Bellisario. Han så seg selv som en seriøs journalist.

© Evening Standard/Stringer/Getty Images

Prinsesse Caroline i krig med ukebladene

Som barn av Monacos fyrst Rainier og filmstjernen Grace Kelly var prinsesse Caroline tabloidens yndling fra fødselen. Men hun ville ikke finne seg i at hun og barna hennes ble tvunget til å opptre i mediene. I 2004 ga Den europeiske menneskerettighetsdomstolen henne medhold i at de tyske ukebladene hadde krenket hennes rett til privatliv.

Prinsesse Carolina av Monaco sørger over sin mann.

I 1990 omkom Carolines ektemann, Stefano Casiraghi, i en båtulykke. Paparazziene fulgte den sørgende enken tett.

© Pool Arnal/Garcia/Picot/Getty Images

Brad Pitt som "den usynlige mannen"

Kjendiser har lenge forsøkt å ødelegge paparazzienes muligheter ved f.eks. å bruke solbriller eller i det minste unngå øyekontakt. Skuespilleren Brad Pitt mestret dette kunststykket i 1995 da han ville unngå paparazziene i New York. Bildene gjenspeilet ikke det faktum at han samme år ble kåret til "Sexiest Man Alive" av ukebladet People.

Brad Pitt forsøker å unnslippe paparazziene usett.

Som filmstjerne, Jennifer Anistons kjæreste og Angelina Jolies mann lever Brad Pitt et hektisk liv som parazzi-bytte.

© Lawrence Schwartzwald/Getty Images

Alle knipset løs på prinsesse Diana

Diana Spencer levde sine første 20 år i fred, men det tok brått slutt da hun forlovet seg med den britiske kronprinsen i 1981. Fra det ene øyeblikket til det andre ble [Diana] (https://historienet.no/samfunn/kongelige/prinsesse-diana-den-siste-dagen) sentrum for et nesten daglig mas av ropende fotografer og pulserende blitzlys.

Når hun endelig var på egen hånd, måtte hun frykte at det lå en paparazzo bak hekken. Og selv da hun ble dødelig skadet i bilen sin etter en ulykke i Paris i 1997, var "verdens mest fotograferte kvinne" omgitt av paparazzier.

Prinsesse Diana omringet av fotografer.

Overalt hvor prinsesse Diana viste seg, sto fotografene og ropte "se hit!" for å få øyekontakt.

© Tim Graham/Getty Images

“Hun er min Mona Lisa”

Fotografen Ron Galella fikk sitt livs scoop da han oppdaget Jacqueline Kennedy gå alene på gaten. Han fulgte etter henne i en taxi. Sjåføren tutet, og hun snudde seg om.

"Hun smilte fordi hun ennå ikke hadde oppdaget at det var meg", sier Galella. Han kalte bildet "Min Mona Lisa" på grunn av smilet, det myke lyset og vinden i hennes hår. Det var det beste av den millionen Jackie-bilder han tok.

Ron Galella med sitt beste bilde av Jacqueline Kennedy.

Jacqueline forsøkte å unngå Ron Galella - på et tidspunkt fikk han til og med kontaktforbud.

© Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix