Heritage Images/Getty Images
Hunde i rummet

Stjernespekkede romeventyr

I 1961 forærer Nikita Khrusjtsjov en gave til USAs førstedame Jacqueline Kennedy. Gaven er en valp ved navn Pushinka. Hun er født av den sovjetiske romhunden Strelka (th.), som året før ble sendt til himmels med Sputnik 5.

Mot det uendelige universet!

Det er ikke bare de tre mennene i tuppen av Saturn V-raketten som venter spent på at Apollo 11 skal bli sendt ut i rommet. Rundt Kennedy Space Center og hjemme foran fjernsynsskjermene sitter folk og holder pusten. Fem dager senere ser hele verden på når Neil Armstrong blir det første mennesket til å sette sine bein på månen.

Getty Images

Florida, USA
Juli 1969

Getty Images

Alene i verdensrommet

Med jetpacken på ryggen har Bruce McCandless tatt steget ut av NASAs romferje Challenger. Uten livline svever astronauten fritt i rommet. Mange år senere husket McCandless turen først og fremst som en kald fornøyelse: «Det var kanskje et lite skritt for Neil Armstrong. Men det var et sabla stort sprang for meg».

Getty Images

Verdensrommet
Februar 1984

Getty Images

Stjerner i romforskningen

I 1960 sender Sovjetunionen bl.a. to hunder, flere mus og en kanin ut i rommet. Sputnik 5-misjonen blir en suksess, og alle vender tilbake til jorden med livet i behold. Hundene Belka og Strelka oppnår likefrem stjernestatus. Og da Strelka året etter får et kull valper, sender sovjetleder Nikita Khrusjtsjov en av dem, Pushinka, som gave til USAs førstedame Jacqueline Kennedy.

Heritage Images/Getty Images

Sovjetunionen
August 1960

Heritage Images/Getty Images

Måne-karantene

President Nixon lykkeønsker astronautene Neil Armstrong, Michael Collins og “Buzz” Aldrin etter deres vellykkede reise til månen. Nå skal de tilbringe tre uker i en “mobil karantenefasilitet”. Isolasjonen er nødvendig, da ekspertene frykter at astronautene kan ha fått mer enn månestein med seg hjem, nemlig ukjente sykdommer. Ingen viste dog tegn til sykdom, så de tre ble gjenforent med sine familier.

MPI/Stringer/Getty Images

Houston, USA
1969

MPI/Stringer/Getty Images

Ørnens retur til jorden

Det amerikanske månelandingsfartøyet Eagle hever seg over månens golde overflate. Det har kurs mot romskipet Apollo 11, som skal frakte astronautene Neil Armstrong og Edwin «Buzz» Aldrin tilbake til jorden. De har nettopp fullført den første bemannede månelandingen. Under måneferden har Armstrong og Aldrin tatt en mengde prøver, og ikke minst plantet det amerikanske flagget. Alt sammen tett fulgt av flere hundre millioner fjernsynsseere.

Science & society

Månen,
Juli, 1969

Science & society

Russisk romstjerne ble hyllet i Danmark

Den første mannen i rommet, Jurij Gagarin, høstet overveldende oppmerksomhet da han i september 1962 besøkte Danmark. Under sitt ukelange opphold gjestet den russiske kosmonauten skipsverftet B&W, der han ble hyllet for sin bedrift av verftsarbeiderne. Etter besøket ventet det ham et kongelig håndtrykk hos kong Frederik og dronning Ingrid.

p. pedersen/polfoto

Danmark
September 1962

p. pedersen/polfoto

Avgang mot månen

Sikten er perfekt da Apollo 11 sendes ut på historiens mest spektakulære ekspedisjon. Etter tolv minutter går fartøyet i kretsløp rundt jorden og sirkulerer halvannen gang før en hjelperakett skyter det mot månen. Fire dager senere blir Neil Armstrong det første mennesket som setter sine bein på månen.

Life/Getty images

Juli 1969 kl. 13.32
Florida, USA

Life/Getty images