Hjelp: Slik tar du podcastene i bruk

Det er ikke vanskelig å hente podcaster og høre dem på datamaskinen, smarttelefonen eller en mp3-spiller. Les her hvordan du gjør det.

Slik finner du podcastene

Podcastene kommer i "feeds", som er en liste over episoder. Når det kommer en ny episode, dukker den opn i feedet. Du må ha installert et program for å kunne lytte til dem. Filene er som oftest i lydformatet MP3.

Du finner gjerne en podcast via et nettsted, en artikkel som den du nettopp har lest her på vår hjemmeside (Få historien servert som podcast), en lenke fra et sosialt medium som Twitter eller Facebook - eller ved å lete etter nytt innhold inne i selve podcastprogrammet.

Du kan velge å abonnere på podcaster, men da får du bare nye, kommende episoder. Eller du kan hente alt av gamle episoder på en gang hvis du ønsker oppdatere deg med alt som har skjedd i løpet av en podcastserie. Men noen podcastere stiller gamle avsnitt til rådighet bare mot betaling.

Vær trådløs

Har du et trådløst nettverk, kan det være lurt å fylle opp telefonen eller mp3-spilleren med podcaster hjemmefra.

Det er ingenting i veien for å bruke 3G – hvis man bare er tålmodig. Men husk på å sjekke dataforbruket, og særlig hvis du ferierer i utlandet – for lydfiler tar en del plass.

Slik henter du podcaster til iPod, iPhone eller iPad

Har du et Apple-produkt, kjenner du iTunes. iTunes har et stort podcastbibliotek integrert, så det er ganske lett få tak i episoder og serier.

Noen av de beste historiepodcastene finner du på det spesielle området som heter "iTunes U" som er reservert for innslag fra universiteter.

De podcastene du har hentet eller abonnerer på via iTunes, opptrer som podcastinnhold i avspiller-appen og som en spesiell podcastfunksjon på datamaskinen.

Men du trenger ikke hente noe via datamaskinen, du kan også hente innhold direkte fra din mobilenhet med iTunes-appen som finnes der.

Men iTunes vil ikke la deg laste ned de største filene (gjerne avsnitt på over en halv times varighet) over en telefon-dataforbindelse, så hvis du er ute og reiser og vil ha tak i litt historisk underholdning, må du bruke en alternativ metode.

Det finnes en rekke alternative podcast-apper til IOS-enhetene. Redaksjonen kan anbefale Downcast eller Podcaster 5. De er enkle å bruke og hensynsfulle overfor telefonregningen din.

Slik henter du podcaster til en Android-enhet

Det finnes mange varianter av Android-operativsystemet på markedet i dag, og det er vrient å komme med en beskrivelse som dekker alle.

Mange Android-enheter støtter podcaster med Google Listen uten problemer, og en del av dem kan lese Apples M4A-format, som er et av formatene som finnes i iTunes.

To gode podcastprogrammer til Android er BeyondPod og DoubleTwist. Noen sverger til Akimbo, som egentlig er en e-bokleser som også kan lese podcaster.

Slik henter du podcaster til en pc

Hvis du bruker en Windows-pc sammen med en iPod, iPhone eller iPad, vil vi på det sterkeste anbefale å bruke iTunes. Det er klart den letteste løsningen.

Hvis du bruker en annen type avspiller eller bare vil høre podcaster direkte på datamaskinen, kan du fortsatt ofte benytte iTunes, men det finnes selvsagt mange gode alternativer. To av dem er superlydprogrammet WinAmp og verktøyet Juice.

Hvis du i tillegg til en pc har en Xbox eller en Windows Phone, er Zune en god mulighet.

Slik henter du podcaster til en Mac

Til bruk på en Mac er det vanskelig å anbefale noe alternativ til Apples eget iTunes, som er et godt program som både administrerer og ikke minst finner gode podcaster.

Ønsker du av en eller annen grunn ikke å bruke iTunes, finnes det få – men gode – alternativer som Xcast.

Har du en Mac kombinert med en Android-telefon, så prøv den nye betaversjonen av WinAmp til både Mac og Android, som burde være et godt alternativ.

Andre enheter

Mange av de andre små elektroniske enhetene vi har hjemme, kan faktisk også brukes til å spille av podcaster på.

For eksempel kan flere spillkonsoller som PSP enkelt hente podcaster via RSS-feeder. Mange av de nye smart-tv-apparatene kan det også, så lenge de er tilkoblet et nett. Prøv deg frem.

Podcaster som bare finnes i iTunes

Dessverre er noen av de virkelig gode produksjonene fra universitetsmiljøene bare tilgjengelige i iTunes. Det betyr at du må installere iTunes (som heldigvis er gratis) på pc-en for å lytte til dem der.

Vil du høre dem på en Android-enhet, er det en god idé å velge et podcastprogram som kan spille av Apples M4A-format, som for eksempel DoubleTwist eller WinAmp.

Vil du spille av denne typen innhold på en enhet som bare kan spille MP3, må du laste dem ned til en pc eller en Mac via iTunes, og deretter konvertere dem med et program som TuneClone eller Magic M4A to MP3 Converter.