Malcolm Fairman/Imageselect

Hva gjorde en geisha?

Rollen som profesjonell vertinne var utbredt i det 18. og 19. århundre. I dag er det bare noen få tusen igjen.

En geisha er en profesjonell vertinne som underholder med sang, dans og samtaler under japanske middagsselskaper.

Fenomenet oppsto tidlig på 1700-tallet og dekket opprinnelig menn som fikk betalt for å delta i overklassesamlinger for å ta seg av gjestene. Med tiden ble vervet overtatt av unge kvinner, som viste seg å være mer populære enn mennene.

Musikk, sang og dans spilte en stor rolle når en geisha skulle underholde gjestene sine.

© Alinari/Bridgeman Images

3 ting var viktige for en geisha

Vakkert hår

Håret er en parykk som er spesielt tilpasset geishaens ansiktsform. Frisyren er basert på en tradisjonell brudehåroppsetting.

Musikalske ferdigheter

Shamisen er hjørnesteinen i klassisk japansk musikk og minner om en banjo med tre strenger. Alle geishaer ble opplært i bruken av instrumentet.

Tradisjonelle klær

Obi er et bredt, kostbart silkebelte som ble knyttet på ryggen. Størrelsen og formen på knuten anga bl.a. hvor geishaen kom fra.

Før kvinnene kunne debutere som geishaer, måtte de gjennom en lang trening. Allerede som småjenter flyttet kvinnene inn på spesielle skoler, hvor de ble undervist i bl.a. musikk, dans, kalligrafi, poesi og litteratur.

I tillegg måtte studentene også lære seg ulike sosiale ferdigheter – inkludert formelle hilsener og samtalekunst, slik at de kunne opptre blant alle slags gjester.

I Vesten har geishaer noen ganger blitt forbundet med prostitusjon, men tradisjonelt er ikke sex en del av forholdet mellom geishaen og hennes klienter. Noen geishaer inngikk imidlertid langvarige forhold – noen ganger til og med ekteskap – med visse faste kunder som kjøpte dyre gaver og betalte utgiftene hennes.

VIDEO – Møt Japans ekte geishaer:

En årsak til misforståelsen kan være at geishaer ofte har blitt forvekslet med oiraner som lignet geishaer og gjennomgikk omtrent den samme opplæringen, men som forsørget seg ved prostitusjon.

I dag finnes det bare noen få tusen geishaer i Japan. De opptrer stort sett på private fester eller i fine restauranter.

Te var geishaens spisskompetanse

Te-seremonien er sentral i japansk kultur og forbundet med ro, harmoni og gjestfrihet. Under sammenkomster sto geishaen for tilberedningen og serveringen av teen, som ga henne mulighet til å fremvise sine evner som vert. En seremoni varte rundt fire timer og inkluderte også flere måltider.

Malcolm Fairman/Imageselect