Hvem grunnla verdens første sirkus?

Som ridelærer og tidligere kavalerisoldat var det knappe tider for britiske Philip Astley, som begynte å utføre halsbrekkende ridekunster for å tjene noen ekstra slanter. I 1768 etablerte han verdens første sirkus.

Hester, klovner og akrobater kunne man se i Philip Astleys sirkus.

Kavalerisoldat sto bak det første egentlige sirkuset

  1. april 1768 trykte en London-avis en liten annonse med overskriften «aktiviteter på hesteryggen». Bak den ikke spesielt oppsiktsvekkende annonsen sto Philip Astley – en tidligere kavalerisoldat i den britiske hæren.

Opprinnelig hadde han undervist i ridekunst på en rund plass sør for Themsen i London. Men i 1768 bestemte han seg for å tjene litt ekstra på å gjøre halsbrekkende kunster på hesteryggen, og ble med det eier av historiens første sirkus. To år senere utvidet Astley forestillingen med akrobater og klovner.

Begrepet "sirkus" kom først i 1782

Det var imidlertid ikke Philip Astley selv som kalte de daglige forestillingene sine for sirkus. Oppfinnelsen av det begrepet tilskrives konkurrenten hans, Charles Hughes, som i 1782 åpnet «Royal Circus» i London. På 1800- tallet fikk det gjennomslag som navn på forlystelsen.