Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hester, klovner og akrobater kunne man se i Philip Astleys sirkus.

Kultur

Hvem grunnla verdens første sirkus?

Som ridelærer og tidligere kavalerisoldat var det knappe tider for britiske Philip Astley, som begynte å utføre halsbrekkende ridekunster for å tjene noen ekstra slanter. I 1768 etablerte han verdens første sirkus.

Kavalerisoldat sto bak det første egentlige sirkuset

  1. april 1768 trykte en London-avis en liten annonse med overskriften «aktiviteter på hesteryggen». Bak den ikke spesielt oppsiktsvekkende annonsen sto Philip Astley – en tidligere kavalerisoldat i den britiske hæren.

Opprinnelig hadde han undervist i ridekunst på en rund plass sør for Themsen i London. Men i 1768 bestemte han seg for å tjene litt ekstra på å gjøre halsbrekkende kunster på hesteryggen, og ble med det eier av historiens første sirkus. To år senere utvidet Astley forestillingen med akrobater og klovner.

Begrepet "sirkus" kom først i 1782

Det var imidlertid ikke Philip Astley selv som kalte de daglige forestillingene sine for sirkus. Oppfinnelsen av det begrepet tilskrives konkurrenten hans, Charles Hughes, som i 1782 åpnet «Royal Circus» i London. På 1800- tallet fikk det gjennomslag som navn på forlystelsen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul