Shutterstock

Hvem oppfant smileyen?


Det gule smilet har preget skriftspråket vårt lenge og finnes i dag i mange avskygninger, men hvem brukte smilefjeset først?

De første datasmilefjesene ble skrevet 19. september 1982 kl. 11.44 på Carnegie Mellon-universitetet i Pennsylvania, USA.

Her foreslo professor Scott E. Fahlman at :-) skulle bety at et tekstbudskap var ment å være morsomt. Det brukes i dag i utallige varianter.

Den første smileyen i litteraturen kan føres tilbake til den danske dikteren og forfatteren Johannes V. Jensen.

Brev fra Johannes V. Jensen til Ernst Bojesen

Den danske forfatteren Johannes V. Jensen skrev i desember 1900 et brev til forleggeren Ernst Bojesen. Brevets forholdsvis kjedelige innhold om vær og reiselyst er spritet opp med tegninger og smileys.

© Det Kgl. Bibliotek, NKS 2436 folio: Scrapbøger omhandlende Ernst Bojesen, brev fra Johannes V. Jensen 22.12.1900

Han var kjent for å eksperimentere med skriftspråket, og i et brev til bokforlegger Ernst Bojesen i desember 1900 bruker Johannes V. Jensen både et glad og et surt ansikt som minner om den moderne smiley.

Hør mer om den første digitale smiley her:

Det har nok blitt tegnet smilefjes på duggete ruter i mange år. Den svenske regissøren Ingmar Bergman brukte symbolet i filmen Hamnstad fra 1948, der den kvinnelige hovedpersonen tegnet et trist fjes på et toalettspeil.

Trykte smilefjes opptrådte i 1953 på plakaten til den amerikanske komedien «Lili». Og i 1958 premierte radioverter i New York tusenvis av lyttere med T-skjorter med smilefjes på.

Smileyen ble en handelsvare i 1970, da et firma solgte T-skjorter, kaffekrus og klistremerker påtrykt de glade ansiktene.

Historie går mørket i møte med et smil 😁

Mørketiden er over oss, men vi går til motangrep på høljregn og hustrige kvelder med en rekke artikler om fortidens humor og underholdning.

▶︎ Få flere gamle latterbrøl her