Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem satte først en fez på hodet?

Den sylindriske hatten har sittet på hodet til mange store personligheter gjennom tidene, i flere kulturer og med ulike betydninger.

Shutterstock

Fezen blir ofte forbundet med Midtøsten og Nord-Afrika, men det kjegleformede hodeplaggets opphav er sterkt omdiskutert.

Ifølge noen kilder ble fez-lignende hatter brukt allerede i oldtidens Hellas, mens andre peker på Balkanhalvøya som fezens arnested.

Hvorom allting er vant fezen først for alvor popularitet under det osmanske riket, som strakte seg fra Egypt i sør til Østerrike i nord.

Blant osmanene ble fezen forbundet med modernitet og var en populær hodebekledning blant menn i alle hjørner av det enorme riket – ofte som et alternativ til turbanen, som ble oppfattet som gammeldags.

Paradoksalt nok ble fezen selv med tiden et symbol på konservatisme og tilbakeliggenhet – blant annet i Tyrkia, der fezen ble forbudt og erstattet av vestlige hatter etter det osmanske rikets sammenbrudd i 1922.

Fezen er oppkalt etter byen Fez i Marokko, der det røde fargestoffet til hattene opprinnelig ble produsert.

Les også:

Kultur

Buktalere snakket med de døde

2 minutter
Bøker

Hvem oppfant symbolene for mann og kvinne?

3 minutter
Historiske storbyguider

Opplev Marrakech: Marokkos gamle praktby

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul