Florilegius/Bridgeman Images
first beauty queen

Hvem var den første skjønnhetsdronningen?

Tradisjonen med skjønnhetskonkurranser fantes allerede i middelalderen, men det var først på 1800-tallet at den første egentlige "skjønnhetsdronningen" ble utpekt.

Siden middelalderen har det vært holdt ulike slags skjønnhetskonkurranser ved festlige anledninger. F.eks. ble unge jenter utpekt som pinsebruder eller maibruder i forbindelse med pinsefeiringer og vårfester i flere europeiske land.

Den første kvinnen som kildene sier fikk tittelen “skjønnhetsdronning” var den engelske hertuginnen av Somerset, Georgiana Seymour (1809-84), som var kjent for sin blendende skjønnhet.

Kåringen foregikk under en middelalderfestival i Skottland i 1839, der Europas fornemste menn og kvinner møttes for å hylle fortidens ridderidealer.

Turneringens hovedattraksjon var en stor ridderturnering etter middelalderens forbilde der det kom ca. 100.000 tilskuere i løpet av tre dager.

Den ridderen som vant turneringen fikk lov til å velge en “skjønnhetsdronning.” Henne fikk han sitte til bords med under den avsluttende middagen.

Svært få ble overrasket da valget falt på Georgiana Seymour, for hun fortryllet alle med sine store, mørkeblå øyne. Blant hertuginnens beundrere var dronning Victoria. Etter turneringen noterte hun sin beundring for Seymours eleganse i dagboken sin.

Den første moderne skjønnhetskonkurransen var Miss America i 1921. Konkurransen var et forsøk på å lokke turister til Atlantic City, USA, og ble en stor suksess med flere tusen tilskuere.