Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I flere århundrer skulle utsendinger fra Andorra hvert år sverge troskap til landets to makthavere – her er året 1925.

Kultur

Hvilken landegrense har eksistert lengst?

Hvilket europeisk lands grense har vært uendret i lengst tid?

Andorras grenser har ikke flyttet på seg på 734 år. Det er helt unikt i europeisk sammenheng. Frem til 1278 kjempet biskopen av Urgell i Spania og greven av Foix i Frankrike om lilleputtstaten, før de kom frem til at det var bedre å dele på makten.

Uvanlig nok fikk Andorra i den anledning to regenter – en ordning som har holdt seg helt frem til i dag. Nå har imidlertid Frankrikes president overtatt tittelen «prins av Andorra» fra greven av Foix. Frankrikes president er dermed verdens eneste folke­valgte monark.

Ettersom både greven og biskopen fryktet at motparten skulle bryte pakten, ble det bestemt at fjellandet skulle demilitariseres: Det skulle være nøytralt til evig tid og aldri få en stående hær.

Som en kuriositet innebar avtalen også at Andorras innbyggere hvert år skulle betale fire skinker, 40 brød og en hel del vin i tributt. Den tradisjonen ble først opphevet i nyere tid.

Les også:

Kultur

Her er den eldste landegrensen

2 minutter
Kunst

Hvem oppfant musikk-notene?

2 minutter
Hitler

Hitler utslettet all tysk motstand

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul