Print Collector/Getty Images

Hvilken landegrense har eksistert lengst?

Landet med den eldste landegrensen har verdens eneste folkevalgte monark og en styreform som på mange måter er unik.

Andorras grenser har så utrolig det enn høres ikke rikket seg av flekken på 742 år.

Inntil 1278 kjempet biskopen av Urgell i Spania og greven av Foix i Frankrike innbitt om lilleputtstaten, men partene kom til slutt til enighet om at det var bedre å dele på makten.

Andorra fikk derfor en ganske unik ordning med to herskere – og den har holdt seg helt til vår tid, skjønt presidenten i Frankrike har overtatt tittelen “prins av Andorra” etter greven av Foix.

I flere århundrer skulle utsendinger fra Andorra hvert år sverge troskap til landets to makthavere – her er året 1925.

© Polfoto/Rue des Archives

Frankrikes president er dermed verdens eneste folke­valgte monark.

Ettersom både greven og biskopen fryktet at motparten ville bryte pakten, besluttet de å demilitarisere fjellandet: Det skulle for alltid være nøytralt og aldri få en stående hær.

Som en kuriositet innebar avtalen også at innbyggerne i Andorra hvert år skulle betale fire skinker, 40 brød og litt vin i tributt. Tradisjonen holdt seg til 1993, da landet fikk sin nåværende forfatning.

Andorras unike styreform ble utfordret i 1934, da den russiske eventyreren Boris Skossyreff forsøkte å overta tronen og kunngjorde at han var Boris 1 av Andorra.

Russeren hadde betydelig politisk støtte i Andorra, men den spanske biskopen av Urgell var ikke imponert. Sammen med fire betjenter fikk han Skossyreff arrestert og kastet i fengsel.

Andorra fikk fastsatt sitt areal ved en traktat i 1278. Dermed er landets grenser Europas eldste.

Liechtenstein fikk sine nåværende grenser i 1434. Her ble Det tysk-romerske riket og de omliggende sveitsiske kantonene enige om en grenseoppgang.

San Marino fikk i 1463 tildelt området Serravalle så det ikke lenger bare besto av det italienske fjellet Monte Titano. Ingen­ting er endret siden.