Tavle ga instruksjoner
De fleste av tavlene hadde gått i stykker, men den ene av tavlene fanget raskt forskernes oppmerksomhet. Tavlen viste seg å inneholde en komplett instruksjon til hvordan en av hymnene skulle fremføres.
Den ukjente forfatteren forklarte hvordan en sanger skulle synge teksten – som hyllet fruktbarhetsgudinnen Nikkal – og hvordan en lyrespiller skulle stemme instrumentet sitt og spille sangen.
VIDEO: Hør historiens eldste sang
Sangen finnes i flere utgaver
Hymnen – senere kalt «Hurrittisk hymne nr. 6» – er den eldste kjente sangen som er nedfelt i skrift. Hurrittene kjente imidlertid ikke til vår tids notesystem, og instruksjonene på leirtavlene er derfor åpne for en viss grad av musikalsk fortolkning.
Siden oppdagelsen av hymnen fra oldtiden har flere forskere og musikere fremført sin versjon av historiens eldste sang. En av de mest anerkjente tolkningene kom i 1972, da Anne Kilmer – professor ved University of California – presenterte sin versjon av den 3400 år gamle sangen. Anne Kilmer hadde da studert hymnen i 15 år.
En av de mest populære utgavene er fra 2017. Her opptrådte den kjente tysk-syriske komponisten Malek Jandali med sin egen nytolkning av sangen.
VIDEO: Hør nytolkningen av historiens eldste sang