Hvor lenge varte heksejaktene?

Når ble det slutt på å henrette hekser i Europa?

Heksefrykten var størst i renessansen, da titusener ble henrettet. På 1600-tallet døde den gradvis ut

Den siste hekseprosessen i Europa fant sted i Polen i 1793. Her ble to kvinner brent på bålet for å ha forhekset husdyrene til en nabo.

I tidlig middelalder avviste den kristne kirken at det fantes hekser og trolldom. Men lærde ble etter hvert overbevist om at mennesker kunne få overnaturlige evner av djevelen hvis de ga ham sjelen sin i bytte.

Hekseprosessene begynte i Sveits og Italia i 1428, og herfra spredte de seg til resten av Europa. Mellom 40 000 og 60 000 mennesker ble henrettet i løpet av de neste århundrene.

Fra midten av 1600-tallet spilte djevelen en mindre rolle i kristen tro i hjertet av Europa, og heksefrykten ble mindre. Men i Nord- og Øst-Europa og i de amerikanske koloniene fortsatte jakten med uforminsket styrke. Så sent som i 1675 ble hele 71 menn og kvinner henrettet på én og samme dag i den svenske småbyen Torsåker.

I det meste av Europa stanset de offisielle henrettelsene av hekser i de første tiårene av 1700-tallet. På landsbygdene fortsatte imidlertid lynsjinger utenfor rettsapparatet resten av århundret.