Shutterstock
Don Rosa

Hvor mye har Donald Duck lånt fra historien?

Tegneren Don Rosa ville ikke nøye seg med å la sine Disney-figurer opptre i en fiktiv verden – de måtte ut og føle historiens vingesus i den virkelige verden.

De fleste av de populære Donald Duck-historiene finner sted i et fiktivt Disney-univers, men noen ganger låner tegnerne også fra historien. Den mest berømte av Disney-tegneserieskaperne, Carl Barks, brukte først og fremst indirekte historiske referanser.

F.eks. drar Donald Duck i Eggemysteriet fra 1949 på en ekspedisjon i Andesfjellene og ender i en dal som umiskjennelig minner om inkabyen Machu Picchu. I historien Tralla La fra 1954 bombarderer onkel Skrue paradislandet Tralla La med flaskekapsler og ødelegger den lokale befolkningens idyll. Ifølge noen eksperter er historien en kritikk av USAs deltakelse i Koreakrigen.

Don Rosa

Disney-tegneren Don Rosa er særlig kjent for sitt store verk om Skrue McDucks liv.

© Shutterstock

Don Rosa tok historien til seg

Mens Barks brukte historien indirekte, holdt tegneren Don Rosa mindre tilbake. Spesielt i Skrue McDucks liv og levnet deltar Skrue McDuck i flere historiske begivenheter – inkludert gullrushet i California (1848-1855), byggingen av Panamakanalen (1904-1913) og den russiske revolusjon (1917).

Underveis møter onkel Skrue kjente skikkelser som polarforskeren Robert Peary, bisonjegeren Buffalo Bill og høvdingen Geronimo. I historien Skjerperen i Culebra spiller Theodore Roosevelt (president i USA) en fremtredende rolle, og han stjeler bl.a. en gravemaskin sammen med Skrue McDuck.