CBS Television
MASH

Hvorfor ble tv-serien M\*A\*S\*H så populær?

I 1972 fulgte amerikanerne for første gang med i M\*A\*S\*H – en tv-serie hvis like de ikke hadde sett før. Snart ble serien et utløp for befolkningens utilfredshet med Vietnamkrigen.

Den 17. september 1972 kunne amerikanerne se den første episoden av tv-serien MASH rulle over skjermen i stuen sin.

Seriens merkelige blanding av komedie og drama – pakket inn i krigens redsler – traff blink hos amerikanerne. I de påfølgende årene samlet flere og flere seere seg foran hjemmenes tv-apparater for å følge med på hvordan et team med militærleger og deres støttepersonell prøvde å overleve Koreakrigen.

Med tiden ble MASH så populær at seriens siste episode i 1983 ble sett av 125 millioner seere. Episoden ble dermed til den mest sette tv-sendingen i USA frem til 2010 – og det er fortsatt den mest sette episoden av en tv-serie noensinne.

MASH

MASH vant raskt amerikanernes hjerter og ble en av historiens mest populære tv-serier.

© CBS Television

Serien ga innblikk i krigen

Tv-seriens store suksess skyldtes først og fremst at den inneholdt stor dybde og behandlet vanskelige temaer – som f.eks. PTSD – med en bittersøt blanding av alvor og mørk humor. I sentrum av serien sto en realistisk skildring av en meningsløs krig, som den brokete flokken av rollefigurer etter beste evne prøvde å navigere i på hver sin måte.

En annen viktig årsak til seriens suksess var at den ble utgitt i 1972, da USA var dypt involvert i Vietnamkrigen. Støtten til krigen var dalende blant amerikanerne, som i MASH kunne speile seg i hvordan krig påvirket soldatene på slagmarken.

På denne måten ble MASH et verktøy for å forstå krigens natur, bearbeide traumene og få luft for den sosiale misnøyen, selv om serien fant sted omtrent to tiår tidligere under Koreakrigen.

MASH har gjennom årene mottatt en rekke priser, og serien vant bl.a. fjorten Emmy-priser og åtte Golden Globes. Da serien mottok en Peabody Award i 1975, ble den beskrevet som «et eksempel på fjernsyn med et høyere formål».

VIDEO: Se noen av de klassiske scenene fra MASH

Video