Fargen oransje er tett knyttet til Nederland og ses bl.a. når nederlandske idrettsutøvere ikler seg konkurransedrakten. Koblingen til den oransje fargen går tilbake til 1500-tallet, da nåtidens Nederland var underlagt Spania, hvis konge var av slekten Habsburg.
I 1559 innsatte habsburgerne Vilhelm 1. – prins av fyrstedømmet Oranien – som guvernør i Nederland. Men den protestantiske Vilhelm var sterk motstander av de katolske spanjolenes undertrykkelse av protestantene og sluttet seg til nederlendernes opprør mot habsburgerne.
Oransje var Vilhelms farge
Med Vilhelm i spissen sikret opprørerne seg flere viktige seire, og selv om han ble myrdet i 1584 av en katolsk leiemorder, banet Vilhelm veien for nederlandsk uavhengighet. I dag står han derfor som Nederlands store landsfader.
Før sin død grunnla Vilhelm det nederlandske kongehuset, hvis kjenningsfarge ble oransje – som en referanse til fyrstedømmet Oranien og det oransje flagget Vilhelm kjempet under. Fargen oransje har derfor en helt spesiell historisk betydning i Nederland og regnes som et erke-nederlandsk kjennetegn.
Oransje har i perioder også opptrådt i det nederlandske flagget i stedet for rødt, men et kongelig dekret fastsatte i 1937 rødt, hvitt og blått som flaggfarger. Avgjørelsen ble bl.a. tatt for å ta avstand fra det nederlandske nazipartiet, som under andre verdenskrig brukte et flagg med en oransje stripe.