Shutterstock
Memphis Depay

Hvorfor går nederlendere kledd i oransje?

Fargen oransje har en helt spesiell plass i de fleste nederlenderes hjerter. Årsaken kan vi finne på 1500-tallet, da en prins grep til våpen mot spanjolene.

Fargen oransje er tett knyttet til Nederland og ses bl.a. når nederlandske idrettsutøvere ikler seg konkurransedrakten. Koblingen til den oransje fargen går tilbake til 1500-tallet, da nåtidens Nederland var underlagt Spania, hvis konge var av slekten Habsburg.

I 1559 innsatte habsburgerne Vilhelm 1. – prins av fyrstedømmet Oranien – som guvernør i Nederland. Men den protestantiske Vilhelm var sterk motstander av de katolske spanjolenes undertrykkelse av protestantene og sluttet seg til nederlendernes opprør mot habsburgerne.

Memphis Depay

De fleste nederlandske idrettsutøvere – bl.a. landets fotballandslag – er kledd i oransje konkurransedrakter.

© Shutterstock

Oransje var Vilhelms farge

Med Vilhelm i spissen sikret opprørerne seg flere viktige seire, og selv om han ble myrdet i 1584 av en katolsk leiemorder, banet Vilhelm veien for nederlandsk uavhengighet. I dag står han derfor som Nederlands store landsfader.

Før sin død grunnla Vilhelm det nederlandske kongehuset, hvis kjenningsfarge ble oransje – som en referanse til fyrstedømmet Oranien og det oransje flagget Vilhelm kjempet under. Fargen oransje har derfor en helt spesiell historisk betydning i Nederland og regnes som et erke-nederlandsk kjennetegn.

Oransje har i perioder også opptrådt i det nederlandske flagget i stedet for rødt, men et kongelig dekret fastsatte i 1937 rødt, hvitt og blått som flaggfarger. Avgjørelsen ble bl.a. tatt for å ta avstand fra det nederlandske nazipartiet, som under andre verdenskrig brukte et flagg med en oransje stripe.