Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor heter de divaer?

Ordet diva stammer fra Italia, og de var sterkt beundret av italienerne.

Diva er et italiensk ord og kan oversettes til «kvinnelig guddommelighet». Det var også i støvellandet at ordet ble knyttet til berømtheter.

De første divaene var operasangerinner, alltid sopraner, som italienerne beundret mest på grunn av det store registeret.

Disse kraftfulle kvinnene ble også kalt prima donna – førstedame – fordi de fikk hovedrollene.

Divaenes mannlige sidestykke var tenorene, som ble kalt divo. Fra rundt 1910 utfordret stumfilm italienernes tradisjonelle kjærlighet til opera, og de kjente begrepene fulgte med over i den nye kunstbransjen.

Hollywood tok divaene til seg

Skuespilleren Lyda Borelli ble den første film­divaen da hun i 1913 trollbandt kinopublikummet med sine store øyne i «Evig kjærlighet».

På den andre siden av Atlanteren tok Hollywood den italienske skikken til seg. De største og vakreste kvinnelige filmstjernene ble hyllet som divaer.

Tonedøv diva ga ut ni plater

Den rike amerikaneren Florence Foster Jenkins begynte i 1912 å opptre offentlig med sitt uhyre begrensede talent for klassisk sang.

Først i små klubber der New Yorks overklassekvinner møttes, senere fikk hun økt tillit til egne evner og siktet høyere.

I årene 1941 til 1944 spilte den tonetøve sopranen - for egen regning - inn ni plater med klassiske verker av Mozart, Strauss, David og Delibes.

Av uforklarlige årsaker er platene utgitt på ny flere ganger.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul