Krig utsletter Midøstens kulturarv

Gravrøvere tømmer faraoenes land, bomber ødelegger verdensarven, og terrorgrupper pulveriserer historien. Overalt i Midtøsten truer krig og vold regionens enestående historie.

I 2014 sprengte terrorgruppen Den islamske staten et mausoleum bygd av Mosuls sjiamuslimske sultan Badr al-Din i 1239 i Syria i luften.

© Propagandavideo fra Den islamske staten & MIT Libraries/Aga Khan Visual Archive

Egypt: Gravplyndrere tar for seg

Siden den arabiske våren i 2011 har Egypts arkeologiske skatter vært uhyre utsatt.

Flere museer er plyndret, og utstilte gjenstander ødelagt. Verst har det gått utover oldtidsskattene som ennå ikke er gravd ut. Uroligheter og mangelen på vakthold har gjort de arkeologiske områdene til rene godtebutikken for gravplyndrere.

Om 25 år vil gravplyndrere ha tømt det meste av Egypts arkeologiske områder. Advarselen kom fra den amerikanske arkeologen Sarah Parcak i 2014.

Via satellittbilder kunne hun dokumentere hvordan antall illegale utgravninger siden 2011 hadde økt med over 1000 prosent.

Den eksplosive økningen skyldes mangelen på vakter, og at kollapsen i turistindustrien har gjort mange egyptere desperate. Et av de verste gravranene ble avslørt i 2013.

Da dokumenterte et TV-team hvordan den gammelegyptiske gravplassen Abu Sir el-Malaq ni mil sør for Kairo systematisk var blitt plyndret og 3000 år gamle mumier revet i stykker i jakten på smykker.

En lokal gravplyndrer fortalte stolt at han ikke lenger solgte kopier av antikviteter – bare ekte varer.

LES MER: Gravrøvere stjeler Egypts fortid

Gravplassen Abu Sir el-Malaq flyter over av maltrakterte mumierester.

© Corbis/All over & Betsy Hiel/Trib Total Media

Syria: Krigen kverner skattene

Et av verdens rikeste arkeologiske landskaper har ligget helt fremme i frontlinjen siden­ borgerkrigen i Syria begynte­ i 2011.

Ruiner av byer og festninger fra assyrisk, gresk, romersk og bysantinsk tid ligger ofte høyt, og krigens parter bruker dem til alt fra kanonstillinger til våpendepoter. I tillegg til å være krigsmål har Syrias arkeologiske områder dessuten vært utsatt for systematisk plyndring.

«Blod-antikviteter» kaller eksperter de flere tusen oldsakene som partene i den syriske borgerkrigen graver opp fra landets arkeologiske områder. Antikvitet- ene smugles ut av Syria og selges for å finansiere våpen.

Ifølge UNESCO har plyndringene nå nådd «industriell skala». Satellittbilder av den 5000 år gamle bronsealderbyen Mari avslørte i 2014 nesten 1300 illegale utgravningshull.

Enda verre sto det til i den romerske grensebyen Dura Europos, der eksperter talte 3750 hull. Plyndringene er så massive at det før så enestående området stort sett har mistet sin arkeologiske verdi.

I juli 2015 offentliggjorde Den islamske staten bilder av gravportretter som blir knust.

© Propagandavideo fra Den islamske staten

Irak: IS utsletter historien

«Sivilisasjonens vugge» blir Irak kalt. Mellom de to elvene Eufrat og Tigris vokste verdens første komplekse samfunn og storbyer opp.

Sumerere, babylonere og assyrere overtok det frukt- bare området av hverandre og etterlot­ mektige monumenter som bevis på sin storhet. De siste to årene har terrorgruppen Den islamske stat overtatt deler av Irak og erklært total krig mot landets enestående historie.

I mars 2015 sendte Den islamske staten (IS) ut en video som viste hvordan medlemmer av gruppen knuste statuer i museet i Mosul, Iraks nest største by, med slegger og trykkluftbor.

Da direktøren for Iraks nasjonalmuseum, Haider Oraibi, hørte om videoen, gråt han. «For oss er de som levende ting», sa han til amerikanske NBC.

Ifølge irakiske eksperter var mesteparten av Mosuls samlinger til alt hell sendt til Bagdad. Bare rundt 300 statuer fra oldtiden sto igjen, blant dem en del kopier.

Flere eksperter mener at IS brukte ødeleggelsen som et røykteppe. Terrorgruppen knuste bare de statuene de ikke kunne selge. Resten er etter alt å dømme solgt for våpen.

Den islamske statens rasering av islamsk kulturarv har ikke fått så stor medieomtale. Gruppen har systematisk ødelagt moskeer, graver og helligdommer som de regner som «ugudelige». Blant annet sprengte gruppen i 2014 et mausoleum (bildet) bygd av Mosuls sjiamuslimske sultan Badr al-Din i 1239.

© Propagandavideo fra Den islamske staten & MIT Libraries/Aga Khan Visual Archive

Jemen: Historiske skatter bombet

Noen av Den arabiske halvøys største kulturskatter befinner seg i Jemen. Det var blant annet her dronningen av Saba, som omtales i Bibelen, hadde sitt rike. Men siden mars 2015 har Saudi-Arabia og flere andre land bombet Jemen og lagt moskeer, borger og museer i ruiner.

Den tusen år gamle borgen al-Qahira i byen Taiz ble i juni angrepet av saudiarabiske fly. Under angrepet ble deler av den berømte borgen ødelagt, og borgens museum skadet.

FNs kulturarvorganisasjon, UNESCO, fordømte angrepet, som kom kort etter at fly hadde bombet nasjonalmuseet i Dhamar, sør for Jemens­ hovedstad­ Sana. Under angrepet ble museet, som huset 12 500 historiske gjenstander, helt­ jevnet med jorden.

Mange eksperter frykter at enda mer av Jemens rike kulturarv vil bli utslettet ­ hvis ikke krigen avsluttes snart.

Under angrep på Jemens hovedstad, Sana, er flere hus i den gamle bykjernen skadet. Husene, som er tusen år gamle, er verdens eldste skyskrapere.

© Reuters/Scanpix

Libya: Anarki truer Nord-Afrikas juvel

Grekere, romere, kristne og muslimer har gjennom historien satt sitt­ preg på Libya, som har fem kulturminner på UNESCOs verdens- arvliste.­ Siden diktatoren Muammar Gaddafis fall i 2011 har landet vært preget av anarki. Eksperter frykter for fremtiden.

I august 2013 begynte innbyggere nær ruinene av den 2700 år gamle greske byen Kyrene å bygge hus oppå oldtids- byens gravplass. Kyrene og gravplassen står på UNESCOs verdensarvliste, men det hindret ikke de lokale i å pløye opp gravene og bygge hus.

Libyske arkeologer ropte varsko, men ingen grep inn. Eksperter frykter derfor at noe lignende skal skje nær landets andre arkeologiske områder. Men mest av alt frykter de at Den islamske stat, som allerede er i Libya, skal begynne å sprenge bort oldtiden akkurat som i Syria og Irak.

Libya har greske og romerske ruinbyer. På grunn av lovløsheten er de svært utsatt.

© Corbis/All Over