1. Sexfiksering

Gandhi ba flere kvinner om å sove naken med ham i sengen så han kunne teste sin egen avholdenhet.
Gikk til sengs med grandniesen
Elskov var kun et middel til å få barn, og inderne burde heller spare energien sin til den nasjonale frihetskampen, lot Gandhi sine tilhengere forstå. Frihetskjemperen selv var imidlertid nesten besatt av sex.
Han hadde flere intime – men sannsynligvis ikke fullbyrdede – forhold til flere kvinner, bl.a. den vakre danske misjonæren Esther Færing, som han omtalte som «mitt kjære barn».
I 70-årsalderen begynte Gandhi endog å dele seng med purunge jenter, inkludert sin bare 18 år gamle grandniese Manu. Formålet var, ifølge Gandhi, å sette sin avholdenhet på prøve.
De verste prøvelsene var imidlertid forbeholdt Gandhis kone. De unge kvinnene bodde hos familien, og i konflikter tok Gandhi ofte deres parti over kona, som han mente hadde en hang til «smålighet».
2. Konemishandling

Kasturba ble gift med Gandhi da hun var 14 år. Paret fikk fire sønner.
Fredsapostel mishandlet sin kone
Gandhi forkynte mildhet og ikkevold, men de fine prinsippene gjaldt ikke for kona hans, Kasturba. I sin selvbiografi innrømmer han både å ha slått kona og å ha forsøkt å kaste henne ut av huset med makt.
Overgrepene var ikke bare fysiske. Gandhi så åpenlyst ned på Kasturba, som aldri hadde lært å lese og skrive. Han skrev blant annet at hun minnet ham om en ku som «på sin egen dumme måte prøver å si et eller annet».
Gandhi nektet endog sin syke kone behandling med penicillin – en beslutning som kostet henne livet i 1944. Han begrunnet valget med at penicillin var et utenlandsk stoff som indere ikke burde innta.
Regelen gjaldt imidlertid ikke Gandhi selv. Han tok medisiner og gjennomgikk også en operasjon for blindtarmbetennelse - utført av en britisk militærlege i 1924.
3. Defaitisme

Gandhi skrev sitt første brev til Hitler i juli 1939. Mindre enn to måneder senere invaderte Tyskland Polen.
Ville ofre jøder og briter
Hans motstand mot Indias koloniherre Storbritannia gjorde Gandhi blind for nazismens ondskap.
I et brev kalte han Hitler «min kjære venn». «Vi tror ikke at du er det monsteret som dine motstandere påstår at du er», betrodde han diktatoren. Det var i desember 1940, da Hitler var i ferd med å underlegge seg Europa.
Samtidig oppfordret Gandhi i et åpent brev britene om å overgi seg i fredens navn.
«La dem ta deres vakre øy med alle dens vakre bygninger», skrev han mens de britiske RAF-pilotene innbitt forsvarte øyriket mot Luftwaffes angrep.
Også jødene burde ha overgitt seg, mente Gandhi etter 2. verdenskrigs avslutning.
«De skulle ha kastet seg i havet fra klippene. Det ville ha vekket verden og det tyske folk, og de bukket likevel under i millioner», uttalte han i 1947.
4. Rasisme

Under britenes krig mot boerne i Sør-Afrika gjorde Gandhi tjeneste i det britisk-indiske ambulansekorpset.
Betraktet svarte som mindreverdige
I sine unge dager jobbet Gandhi som advokat i den britiske Natal-kolonien i Sør-Afrika (1893-1914).
Som alle andre medlemmer av den indiske minoriteten ble han behandlet som en annenrangs borger. En inder kunne for eksempel ikke sitte i samme togkupé som europeere, og han kunne heller ikke gå på de samme fortauene.
Gandhi brukte derfor mesteparten av sine 21 år i kolonien på å kjempe for indernes borgerrettigheter.
Det rørte ham derimot ikke at de svarte innbyggerne i Sør-Afrika hadde enda dårligere kår. Han motsatte seg lovmessig likestilling for de svarte, som han omtalte som «rå kaffere» – en nedsettende betegnelse for afrikanere.
Både indere og briter var ariere, anførte Gandhi, som mente at likestilling mellom indere og svarte ville føre til at inderne ble «degradert til de innfødtes vaner».
5. Kvinneforakt

Voldtekt er fortsatt et stort problem i India. Ifølge regjeringen blir det begått et overgrep hvert 17. minutt.
Kvinner fikk skylden for voldtekt
Kvinnen var likeverdig med mannen og kanskje enda bedre enn ham, da ikkevold falt henne lett fra naturens hånd, påsto Gandhi.
Hans syn på kvinner og især på den kvinnelige seksualiteten var i virkeligheten langt mer problematisk. Kvinners menstruasjon var et «uttrykk for en sjel som var blitt forskrudd av seksualitet», uttalte han.
Gandhi hevdet også at ansvaret for å unngå voldtekt lå på kvinnen.
«Jeg har alltid ment at det er fysisk umulig å krenke en kvinne mot hennes vilje. Det skjer bare når hun gir etter for frykten eller ikke forstår sin egen moralske styrke. Hvis hun ikke kan motstå krenkerens fysiske styrke, vil hennes renhet gi henne styrke til å dø før det lykkes ham å voldta henne», slo den hellige mannen fast i sin selvbiografi.