Agatha Christie sporløst forsvunnet

En hel nasjon holder pusten i desember 1926, mens politiet finkjemmer England for å finne krimforfatteren Agatha Christie. En forlatt bil, en veske og en pelsjakke er de eneste sporene etter drapsmysteriets dronning.

En hel nasjon holder pusten i desember 1926, mens politiet finkjemmer England for å finne krimforfatteren Agatha Christie. En forlatt bil, en veske og en pelsjakke er de eneste sporene etter drapsmysteriets dronning.

Granger/Imageselect, Bridgeman Images & Shutterstock

Morgenen den 3. desember 1926 er svart og iskald. En gårdsarbeider trasker på jobb gjennom det kuperte landskapet i Newlands Corner i Surrey i Sørøst-England. Den søvnige mannen stopper opp, for vintermørket gjennombores av to kraftige lysstråler.

En bil med frontlyktene på står etterlatt i en bratt skråning, tilsynelatende bremset av en busk noen meter fra et åpent kalkbrudd.

«Forfatteren fru Agatha Christie forsvinner på underlig vis fra hjemmet sitt i England» «The New York Times».

Ikke et menneske er å se – bare bilen, en Morris Cowley.

I bilen ligger en pelsjakke og en håndveske med et førerkort som tilhører en ikke helt ukjent forfatter med talent for å skrive drapsgåter. Men i de neste dagene skal hele England bli kjent med navnet: Agatha Christie.

Forfatterens verden faller sammen

I 1926 hadde den 36 år gamle Agatha Christie nettopp gitt ut sin sjette roman, Doktoren mister en pasient, som solgte godt. Men privatlivet var et kaos. Hun var gift med en flyhelt fra første verdenskrig, Archibald Christie, som følte seg overskygget og oversett av den verdensfjerne og suksessrike Agatha.

Sammen med sin lille datter Rosalind hadde paret flyttet til landsbyen Sunningdale to år før – drøyt fire mil fra London. På den lokale golfbanen hadde Archie møtt den livlige, unge fru Nancy Neele og innledet en affære med henne mens Agatha fortapte seg i drapsmysteriene sine.

Den virkelige verden falt sammen for Agatha da hennes elskede mor døde av bronkitt samme år og Archie kort tid etter innrømmet affæren med Nancy Neele.

Som ung leste Agatha Christie med stor fornøyelse Arthur Conan Doyles bøker om detektiven Sherlock Holmes.

© SZ Photo/Scherl/Bridgeman Images

Menneskejakten begynner

Med arven fra sin velstående mor var Agatha økonomisk sikret, men hjertet hennes var knust. Forlaget presset på for å få den neste romanen, og Archie truet med å forlate henne.

I desperasjon tryglet Agatha mannen sin om å bli med på helgetur sammen i begynnelsen av desember, men uten hell. I stedet dro Archibald torsdag 2. desember på helgetur med noen venner, deriblant også Nancy.

Fredag kveld fikk han en telefon fra Surrey-politiet: Agatha var forsvunnet.

Hun fikk seks avslag før hun fikk kontrakt med et forlag. I dag er Agatha Christies bøker oversatt til over 100 språk, og flere av fortellingene hennes har status som udødelige klassikere.

© Retro AdArchives/Imageselect & Shutterstock

*Mord på Orientekspressen* – togtur med durabelig ende

Da det berømte toget blir sittende fast i en snøfonn i Jugoslavia, blir en passasjer drept i vognen der Hercule Poirot sover. Alle de tolv andre passasjerene i vognen viser seg å ha et motiv, men Poirot knekker gåten.

© Retro AdArchives/Imageselect & Shutterstock

*Mord på Nilen* – kvinne dør på cruise

På Nil-damperen Karnak blir en nygift millionøse drept. En venninne er mistenkt fordi avdøde har stjålet kjæresten hennes. Men flere andre om bord viser seg å ha motiver, og Poirot får noe å tygge på.

© Graham Hardy/Imageselect & Shutterstock

*Doktoren mister en pasient* – rikmann drepes i sitt hjem

Den rike Ackroyd blir drept med kniv – og flere familiemedlemmer er mistenkt. Poirot tar saken, men bokens forteller, dr. Sheppard, har ikke rent mel i posen, og historien tar en overraskende vending.

Da sekretæren til Archie og Agatha ankom Newlands Corner på lørdag for å se bilen, var pressen for lengst på plass. Etter en samtale med Archie skjønte den lokale etterforskeren at det var problemer i ekteskapet, og han sendte folkene sine ut for å gjennomsøke området. Hvis Agatha hadde fått et nervøst sammenbrudd, kunne hun vandre forvillet rundt.

Hennes signalement og en etterlysning ble sendt til 50 politistasjoner i området.

Avis melder om selvmord

Mandag hadde nyheten nådd helt til den andre siden av Atlanteren, der avisen The New York Times skrev: «Forfatteren fru Agatha Christie forsvinner på underlig vis fra hjemmet sitt i England.»

I hjemlandet grublet også britisk presse ivrig på saken: Hvorfor lot Agatha pelskåpen ligge igjen i bilen i sprengkulden? Og hvis det var selvmord, hvorfor kjørte hun 25 km bort fra hjemmet?

Ifølge avisen Daily Sketch hadde Agatha druknet seg i en innsjø i nærheten. Andre aviser ga spalteplass til et vitne som hadde hjulpet en dame med å starte en bil, men bilen hadde kjørt i motsatt retning av Agathas bil.

Journalister svermet også rundt parets hjem i Sunningdale, der Archie skjulte seg. Avisene hadde fått nyss om affæren hans, og på forsidene ble Agathas mann mistenkt for drap.

Aviser i Storbritannia og USA skrev flittig om den den suksessrike forfatterens mystiske forsvinningsnummer.

© Bridgeman Images & Shutterstock

Ettersøkningen kulminerer

Bilen ble funnet på grensen mellom Surrey og nabofylket Berkshire, og politistyrker fra begge områdene lette etter den savnede forfatteren. Mens Berkshire laget en etterlysningsplakat med bilde av Agatha, samlet Surrey en styrke på 30 mann som gikk manngard og finkjemmet landskapet ved Newlands Corner.

I avisene ba politiet om hjelp til en enorm ettersøkning søndag 12. desember, og frivillige strømmet til i tusenvis. Det ble satt opp egne busser for å frakte de flere tusen deltakerne, og en kjent oppdretter av blodhunder stilte opp med hundene sine.

I London ga Sherlock Holmes-forfatteren sir Arthur Conan Doyle til og med en av Agathas hansker til en kjent clairvoyant. Men det hjalp heller ikke. Søndagens søk ga ingen resultater.

Med mer enn to milliarder solgte bøker er Agatha Christie ifølge Guinness rekordbok historiens bestselgende skjønnlitterære forfatter.

© Granger/Imageselect

Musikere på et kurhotell løser gåten

Samme kveld mottok politiet i Harrogate – en eksklusiv kurby – et tips fra to musikere som arbeidet på Swan Hydropathic Hotel. En av gjestene lignet nøyaktig på damen på plakaten som ble lagt ut av politiet i Berkshire, lød beskjeden.

Det lokale politiet etterforsket saken og kom raskt til en konklusjon: Agatha hadde tilsynelatende sjekket inn på hotellet under navnet fru Neele. Tirsdag 14. desember ankom Archibald for å identifisere sin kone – med pressen hakk i hæl.

Mens den lokale politimesteren holdt tilbake journalistene, ble Archibald plassert på en sofa i foajeen, skjult bak en avis.
Herfra observerte han en kvinne som kom ned trappen, og han var ikke et sekund i tvil: Kvinnen var hans kone.

For å beskytte både seg selv og sin kone kom Archie, støttet av familiens lege, med en erklæring: Agatha hadde lidd av midlertidig hukommelsestap, men var i ferd med å komme seg. Paret ble senere skilt, og Agatha Christie ga aldri noen forklaring på sitt elleve dager lange forsvinningsnummer.

LES MER OM AGATHA CHRISTIES FORSVINNINGSNUMMER

  • Jared Cade: Agatha Christie and the Eleven Missing Days, Peter Owen, 2006