Avsløring: Slik utførte Houdini triksene sine

Houdini var kjent og beundret for sine evner til å bryte ut av håndjern, tvangstrøyer og melkespann. Men hvordan gjorde han det egentlig? Vi avslører hemmeligheten bak tre av Houdinis triks.

"Flukten fra melkespannet" var et av Houdinis glansnumre.

© Robert R. King

Triks 1: Håndjernene

Trikset: Houdini ble kalt «Håndjernenes konge» og trollbandt publikum med sin fenomenale evne til å bryte ut av selv de mest gjenstridige håndjern. Som ung hadde Houdini gått i lære hos en låsesmed. Her lærte han at alle låser har et svakt punkt. «Jeg oppdaget en metode for å få dem opp som jeg holdt for meg selv», fortalte han i et intervju med Washington Times i 1906.

Hele livet studerte Houdini hundrevis av håndjern, og takket være en nesten fotografisk hukommelse kunne han huske hvordan hver enkelt lås fungerte.

Hemmeligheten: I boken «Handcuff Secrets» fra 1910 avslørte Houdini at «man kan bryte opp de fleste vanlige håndjern med en skolisse». Men det var ikke den metoden Houdini vanligvis benyttet seg av når han skulle åpne låser. Fjærbelastede håndjern kunne sprette opp hvis han slo dem mot en metallplate han hadde skjult i det ene buksebeinet.

Hemmeligheten ved de aller fleste håndjernnumrene var faktisk noe så enkelt som en nøkkel. Mens han avledet publikums oppmerksomhet, låste han ganske enkelt opp håndjernene. Han hadde en hel koffert full av spesial-nøkler, og før han gikk på scenen, gjemte Houdini nøkkelen i jakkeermet, i en hudfold eller i det bustete håret.

Iblant lot han kona Bess overlevere nøkkelen i et kyss.

LES MER: Få hele historien om den store Houdini

Nøkkelen til håndjernene var skjult i ermet, men det fant publikum aldri ut.

© Polfoto/Granger & Shutterstock

Triks 2: Tvangstrøya

Trikset: Et besøk på et psykiatrisk sykehus ga Houdini inspirasjonen til det berømte tvangstrøyenummeret. Houdini opplevde en pasient som med

voldsomme anstrengelser forsøkte å få hendene fra ryggen og opp over

hodet, slik at han kunne komme seg ut av tvangstrøyen – en skjorte med svært lange ermer som er sydd sammen på ryggen og dermed låser armene.

Utbryterkongen kunne ikke glemme synet av den desperate mannen. Han skaffet seg en tvangstrøye, og den ble en mye brukt rekvisitt i forestillingene hans. Houdini gjennomførte alltid tvangstrøyenummeret for åpen scene, og mens svetten rant av ham, fikk han med stor dramatikk vridd seg ut av trøyen.

Hemmeligheten: Tvangs­trøyenummeret var ikke et triks, men en demonstrasjon av rå styrke og ekstrem smidighet. Mens hjelperne ikledde Houdini tvangstrøya og stramme­t reimene, spente han musklene og blåste seg opp. Dermed tok overkroppen mest mulig plass, og han fikk ekstra spillerom når han slappet av og pustet ut. Han brukte samme metode når han ble bundet med tau.

Når han skulle bryte ut av tvangstrøya, plasserte han om mulig albuene på et fast underlag, og presset av alle krefter armene opp helt til han kunne lirke hodet under først den ene armen og så den andre. Når armene var foran kroppen, løsnet han reimene på ermet med tennene.

Houdinis tvangstrøye var av lær. I 2011 ble et originalt eksemplar solgt på auksjon for 30 000 pund (rundt 315 000 norske kroner).

© Polfoto/Corbis

Triks 3: Melkespannet

Trikset: Et av Houdinis store glansnumre var «The Milk Can Escape» – «flukten fra melkespannet», der han ble låst inne i en metallbeholder fylt med vann. Før han klemte seg ned i spannet, oppfordret han publikum til å ta tiden på hvor lenge de selv kunne holde pusten. Da han stakk hodet opp igjen etter to-tre minutter, satt publikum og hev etter pusten – de fleste hadde måttet gi tapt etter mindre enn ett minutt.

Lenket med håndjern lot Houdini seg nok en gang senke ned i spannet. Deretter ble lokket skrudd på og sikret med seks hengelåser, før forhenget ble trukket for. Da Houdini hadde oppholdt seg i spannet et par minutter, kom en hjelper styrtende inn på scenen med en brannøks, klar til å hogge opp spannet og befri Houdini.

Men idet assistenten hevet øksen, dukket Houdini opp, harkende og med vannet dryppende. Spannet ble nå vist frem. Det var fremdeles fylt med vann, og hengelåsene var stadig låst.

Hemmeligheten: Melkespanntrikset var et av Houdinis enkleste, men den dramatiske iscenesettelsen gjorde det til en publikumsfavoritt.

Melkespannet var spesiallaget, og klinket og loddet i sammenføyningene, slik at det så uhyre robust ut. Selv ved nærmere inspeksjon ga naglene inntrykk av at toppen satt bom fast. I virkeligheten var den bare festet til underdelen med to falske nagler som Houdini lett kunne skru opp innenfra. Deretter løftet han ganske enkelt toppen av, steg ut og satte den på plass igjen, uten at han behøvde å røre hengelåsene.

Plakaten som reklamerte for Houdinis melkespanntriks, overbeviste publikum om at melkespannet var umulig å bryte ut av.

© Polfoto/Granger