Charles Dickens ville sende kona på sinnssykehus

Charles Dickens belyste 1800-tallets fattigdom og urettferdighet gjennom sitt verdensberømte forfatterskap. Men nyfunne brev avslører at han overfor sin kone var langt fra de snille og godtroende hovedpersonene som ofte preget bøkene hans.

Charles Dickens er særlig kjent for sine fortellinger til barn og unge, blant dem “Et juleeventyr” og “Oliver Twist”.

© National Library of Wales

Et brev som har ligget glemt i mer enn hundre år, avslører at den britiske forfatteren Charles Dickens prøvde å få kona Catherine innlagt. Planen gikk imidlertid i vasken da legene ikke fant noe tegn på sinnslidelse.

Brevet fikk hårene til å reise seg

I alt 98 brev skrevet av journalisten Edward Dutton Cook, som var Catherines nabo etter at hun ble separert fra Dickens, lå i arkivet til Harvard University. De er funnet av litteraturprofessor John Bowen og har ikke tidligere vært analysert.

“Det var et øyeblikk som fikk nakkehårene til å reise seg”, forteller professoren om sin reaksjon på funnet.

Dickens bebreidet kona at hun ble gravid

Brevet stammer fra 1879, dvs. 21 år etter Dickens' separasjon, og gjengir en samtale som Cook hadde hatt med Catherine. Her hadde hun fortalt om sitt ekteskaps siste, bitre år med Dickens, der han hadde et forhold til en ung skuespillerinne. Naboen Cook skrev senere til en bekjent:

“Han prøvde til og med å få henne innlagt på sinnssykehus. Stakkars kvinne! Men på tross av hvor lite det krever for å påvise sinnssyke ifølge loven, fikk han det ikke som han ville”.

Historikerne har lenge visst at Dickens behandlet Catherine dårlig de siste årene av ekteskapet. Han bebreidet henne blant annet for fødselen av parets ti barn, som nesten ruinerte ham. Brevene som er funnet kaster et nytt og uhyggelig lys over hvor langt forfatteren var villig til å gå for å bli kvitt kona.