Nostradamus beregnet planetenes posisjoner ut fra gamle greske systemer.

© ©360production

Fem ville profetier fra Nostradamus

I en tid der europeerne betraktet astrologi som en vitenskap, triumferte legen Nostradamus med sine spådommer. Spådommene har av mange blitt tolket som forutsigelser av viktige begivenheter i verdenshistorien, mens andre mener at sammenhengene er fri fantasi.

27. mars 2019 av Lasse Telling Madsen

Mer enn fire århundrer etter sin død fascinerer Nostradamus stadig. Tilsynelatende har franskmannen forutsagt alt fra sin konges død, via Hitlers invasjon av Polen til angrepet på World Trade Center. 

Siden Nostradamus' død i 1567 er hans verk "Profetiene" blitt hentet frem og studert igjen i krisetider og ved katastrofer, og særlig disse fem spådommene har vakt oppsikt:  

1. London-brannen

1666

“De rettferdiges blod vil bli krevd av London/brent av ildkuler/Den gamle katedralen skal falle», skrev Nostradamus bl.a. i vers 51. Spådommen ble sett som et bevis på hans synske evner da London, inkl. St. Paul’s Cathedral, brant ned i 1666.

2. Frihetsstatuen blir bygd

1886

Det store fartøyets nylig utvalgte beskytter/Vil se den klare flamme skinne i lang tid/Den vil være som en lampe for dette store området». Profetien lover tilsynelatende en storslagen skjebne for USA, der
Frihetsstatuen løfter sin fakkel i New York. 

3. Hitler angriper Polen

1939

«Frihet kommer ikke igjen/En stolt, skurkeaktig svart (en) vil okkupere det/Når saken om broen blir åpnet/Venezias republikk foruroliget av Hister». Men Hister var navnet på elven Donau.

Nostradamus forutså ikke despoten Adolf Hitler – hans profeti handler om elva Donau.

© Getty Images

4. Jordens undergang

1999

Jordens undergang har blitt tolket fra dette verset med et spesifikt årstall: «Året 1999, sju måneder/Fra himmelen kommer en stor terror­konge/ For å bringe den store kongen av mongolene tilbake til livet/Før og etter vil Mars reagere med hell».

5. Terrorangrepet 11. september

2001

«Himmelen vil brenne ved 45 grader/Ilden nærmer seg den store byen/Store spredte flammer springer opp med det samme». Viser kanskje enten til New Yorks plassering på ca. 45. breddegrad eller til vinkelen det andre flyet traff bygningen med.

Nostradamus' profeti har gjennom historien blitt tolket forskjellig. I 1995 handlet samme spådom om Hale-Bopp-kometen, i 1996 en mystisk flystyrt utenfor New York, og etter 11. september 2001 tilskrives den nå terrorangrepet på World Trade Center.
© Getty Images

Kriser i vente frem til år 3797

Skal man tro de dystre profetiene har menneskeheten mer i vente, for Nostradamus har med kryptiske ordspill spådd om kriser og katastrofer helt frem til år 3797.

Selv levde Nostradamus et urolig liv. Spåmannen ble født i pestens Europa, ble utlært som medisiner og endte sin karriere som triumferende hoffastrolog i Frankrike.

Som abonnent på HISTORIE får du hele fortellingen om den omdiskuterte spåmannen som viet sitt liv til å forutsi viktige hendelser ut fra planetenes posisjoner.

Og akkurat nå har vi et ekstra godt tilbud til deg.

Derfor skal du bli abonnent i dag

Akkurat nå har vi satt sammen en ekstra god abonnements-pakke til deg som elsker historiske tv-serier. Som abonnent kan du se frem til:

  • Tre nummer av HISTORIE - der ditt første nummer er fylt med avsløringer om den sanne historien bak tv-serien Vikings - og selvfølgelig historien om Nostradamus.

  • "Historiske TV-SERIER" - et digitalt spesialnummer som går bak fem ikoniske tv-serier.

  • HISTORIEs digitale arkiv - direkte online-tilgang til de siste 12 numrene av magasinet.

  • En valgfri velkomstgave - du kan bl.a velge disse lekre Hi-fi-hodetelefonene med Bluetooth.

Alt dette får du for bare 99,50 kroner - og da sparer du 1042 kroner!

SLÅ TIL NÅ

Kanskje du er interessert i