Paul Natkin/Getty Images
Freddie Mercury

Hva døde Freddie Mercury av?

Freddie Mercury er i 1980-årene en av verdens mest feterte musikkstjerner med tallrike hits bak seg. Men så begynner rykter om aids å svirre i pressen.

I 1986 var sangeren Freddie Mercury fra rockebandet Queen på toppen av sin karriere og en av verdens største musikkstjerner, da rykter begynte å svirre i mediene. Ifølge anonyme kilder hadde Mercury fått testet blodet sitt for hiv/aids – en ny, smittsom infeksjonssykdom som særlig herjet i homofile miljøer.

I de påfølgende årene ble ryktene stadig flere, mens tabloidavisene spekulerte i stjernens tiltagende magre utseende, og flere tidligere kjærester fortalte om sangerens privatliv. Mercury selv og medlemmene av Queen avviste imidlertid alle historier om hiv/aids.

Tross avvisningene ble antall konserter skåret vesentlig ned, og Mercury viste seg sjelden i offentligheten. På Queens siste musikkvideoer var Mercury tydelig avmagret, og i 1991 kunne sangeren knapt gå da han spilte inn sine siste sanger og trakk seg tilbake til huset sitt i London.

Freddie Mercury

Verdensstjernen Freddie Mercury ble smittet med hiv og gikk bort da han var bare 45 år gammel.

© Paul Natkin/Getty Images

“Tiden er nå kommet”

Herfra sendte Freddie Mercury den 23. november 1991 ut en pressemelding hvor sangeren bekreftet at han hadde hiv/aids:

“Tiden er nå kommet til at mine venner og fans i hele verden kan få vite sannheten, og jeg håper at alle vil slutte seg til meg, mine leger og alle andre rundt om i verden i kampen mot denne forferdelige sykdommen.”

Mercury døde dagen etter – bare 45 år gammel. Siden Freddie Mercurys død er behandlingen mot hiv-viruset blitt så effektiv at smittede i Vesten kan holde viruset nede og leve et noenlunde normalt liv.