Fronteiras do Pensamento
Salman Rushdie

Hvem er Salman Rushdie?

Salman Rushdie vært i livsfare etter at boken «Sataniske vers» kom ut i 1988. Den 12. august 2022 ble faren til virkelighet da den britisk-indiske forfatteren ble overfalt i New York.

Den britisk-indiske forfatteren Salman Rushdie hadde nettopp gått på scenen ved et utdanningssenter i New York da en ung, svartkledd mann sprang opp fra plassen sitt blant publikum og styrtet mot scenen.

Få sekunder senere sto den svartkledde mannen bak Rushdie og stakk ham raskt bakfra i nakken og magen. Ifølge øyenvitner ble forfatteren knivstukket 10–15 ganger før gjerningsmannen ble uskadeliggjort av publikum.

Samme ettermiddag fortalte Rushdies agent at forfatteren hadde fått skader i leveren, den ene armen og det ene øyet. Likevel var Rushdie i live og hadde dermed unngått dødsdommen som var blitt avsagt mot ham for mer enn 30 år siden.

Salman Rushdie

I flere tiår har Salman Rushdie levd i frykt for en religiøs dødsdom fra 1989.

© Fronteiras do Pensamento

Levde i skjul i flere tiår

Da Rushie ble født i India i 1947, lå det ikke i kortene at han skulle ende opp som verdens kanskje mest kontroversielle forfatter. Han ble født inn i en velstående, ikke-praktiserende muslimsk familie og ble som 13-åring sendt til internatskole i England, hvor han senere studerte historie.

Britene fikk øynene opp for Rushdie i 1981 da bestselgeren hans Midnattsbarn ble utgitt. Det var imidlertid først med Sataniske vers fra 1988 at Rushdie for alvor ble kastet inn i verdens litterære elite.

Samtidig gjorde boken Rushdie til et mål for noen muslimske kretser som anså passasjer i boken for være fornærmende overfor profeten Muhammed. Boken ble derfor forbudt i flere land, og i 1989 utstedte Irans prestestyre en fatwa som fordømte Rushdie som blasfemisk og oppfordret rettroende muslimer til å drepe ham.

Rushdie levde i skjul i flere tiår mens flere personer knyttet til Sataniske vers – som hans norske forlegger William Nygaard – ble utsatt for attentatforsøk. De siste årene hadde Rushdie imidlertid begynt å slakke av på sikkerheten og delta på arrangementer uten sikkerhetspersonell. Det var ved et av disse arrangementene han ble overfalt og knivstukket.