Friedrich Nietzsche: Liv og levnet
Født i: Röcken i Sachsen.
Studier: Teologi i Bonn, men byttet i 1865 til klassisk filologi, som han studerte i Leipzig.
Jobb: Professor i klassisk filologi i Basel.
Mest kjente verker: «Slik talte Zarathustra» (1883) og «Moralens genealogi» (1887).
Sivilstatus: Ugift, ingen barn.
Nietzsche: De viktigste tankene
Gi livet mening
Ifølge Nietzsche fins det ikke en skapende Gud. Han skrev derfor at «Gud er død» fordi han ville at folk skulle forlate religionene og finne mening i livet på egen hånd.
Det er det bare «overmennesket» som er i stand til, særlig kunstnere, fordi de fornyer livet med sin kunst, mente filosofen.
Bare egne verdier teller
I en verden uten Gud er det ifølge Nietzsche menneskets oppgave å finne sine egne verdier.
For bare ut fra dem er mennesket i stand til å vite hva han eller hun mener er riktig og feil.
Drivkraften til å stå fast på disse holdningene får vi fra vår vilje til makt – en vilje som ifølge tenkeren ligger dypt i oss alle.

I hovedverket skrev Nietzsche de berømte ordene: «Gud er død».
Lidelse er en naturlig følelse
Den tyske filosofen var ingen tilhenger av kristendommen. Han mente at den ga de troende et falskt virkelighetsbilde ved å dele verden i to: jorden og paradiset.
På den måten vil de levende bare vente på å komme vekk fra den virkelige verden for å reise til paradis, som Nietzsche mente var fiksjon.
Menneskets tid på jorden vil derfor bare føles som lidelse, og det vil først oppleve lykken i paradis.
Nietzsche mente derimot at lidelse både kan føre til positive og negative følelser.Derfor skal mennesket ønske motgangen velkommen.
For ifølge tenkeren utvikler vonde følelser menneskers karakterstyrke og utholdenhet, og motgang gjør den enkelte i stand til å utrette store bragder.
Stor glede kan ifølge Nietzsche ikke eksistere uten at mennesker også opplever dyp sorg, for den som ønsker å lære å «juble mot himmelen», må også være forberedt på «depresjon til døden», skrev den tyske filosofen.
3 høydepunkt for Nietzsche
Bli med på kostskole
Som 14-åring begynte han på kostskole. Langt unna sin konservative prestefamilie begynte han å lese blasfemiske dikt, og her tok han det første skrittet mot ateismen.
Professor i gresk
I 1869 ble Nietzsche utnevnt til professor i klassisk filologi ved universitetet i Basel. Samme år fikk han tittelen æresdoktor ved universitetet i Leipzig.
Reiselysten
I årene 1879 til 1888 reiste Nietzsche Europa rundt med skrivemaskinen i bagasjen. På reisene skrev han flere av sine mest berømte verker, inkludert «Moralens genealogi».
...Og et lavpunkt for Nietzsche
Migrene, nærsynthet og fordøyelsesbesvær plaget Nietzsche hele livet. I 1879 ble han så dårlig at han måtte fratre stillingen som professor i Basel.
Nietzsche fikk innflytelse på nazismen
...som var ironisk, for Nietzsche var en sterk motstander av antisemittisme og fant nasjonalisme latterlig.
Den senere koblingen mellom Nietzsche og nazismen skyldes at filosofens søster, Elisabeth, omskrev tekstene hans slik at de fikk nasjonalistiske og rasistiske undertoner.

«Mitt sanne hjem» kalte Nietzsche huset i Sils Maria i Sveits, der han tilbrakte i alt sju somre.
De færreste vet om Nietzsche at:
... han ble psykisk syk etter å ha vært vitne til at en hest ble pisket i Torinos gater.
Ifølge overleveringen kastet filosofen seg om halsen på hesten, før han falt om og senere ble funnet vandrende naken rundt i gatene.
Nietzsche kom aldri over denne hendelsen, og han truet til og med med å få den tyske keiseren skutt. Episoden førte til at han ble innlagt på et psykiatrisk sykehus. Her døde han elleve år senere.