DeAgostini/Getty Images
Leonardo da Vinci

Hvor mange nålevende slektninger har Leonardo da Vinci?

To forskere har brukt et tiår på å kartlegge Leonardo da Vincis stamtre. Forskningen kan kanskje kaste nytt lys over flere av mesterverkene som er tilskrevet Leonardo.

Minst 14 nålevende personer kan skryte av at de er i familie med renessansens store multigeni Leonardo da Vinci (1452-1519).

Det var konklusjonen fra de to italienske forskerne Alessandro Vezzosi og Agnese Sabato i 2021 etter et tiårs kartlegging av Leonardo da Vincis stamtre helt tilbake fra 1331 og frem til i dag.

Leonardo da Vinci var en genial oppfinner

Det siste tiåret har forskerne arbeidet seg gjennom hele 21 generasjoner og klart å identifisere flere hundre slektninger.

I dag huskes Leonardo som en av historiens største kunstnere. Men han var også et geni innen ingeniørfag og utviklet flere oppfinnelser som var århundrer forut for sin tid.

Leonardos stridsvogn
© AYArktos

Supervåpen med mange kanoner

I 1487 utviklet Leonardo en krigsmaskin som minner mye om stridsvognen, som først ble oppfunnet over 400 år senere. Leonardos maskin hadde 36 kanoner og krevde et mannskap på 8 mann. I 2010 rekonstruerte en gruppe ingeniører et fungerende eksemplar av maskinen.

Leonardos robot
© Erik Möller

Robot drevet med sveiv

Rundt 1495 designet Leonardo en robot som er kjent som Leonardos mekaniske ridder. Ifølge Leonardos tegninger ville roboten bli trukket opp med en sveiv og bruke kabler og trinser for å bevege seg. En robotekspert fra NASA bygget i 2002 en velfungerende robot basert på Leonardos tegninger.

Leonardos fallskjerm
© Museoscienza.org

Innretning til hopp virket

Nesten 500 år etter Leonardo da Vincis død beviste en britisk fallskjermhopper i år 2000 at Leonardo oppfant den første fallskjermen. Innretningen ble designet i 1485 og besto av en firkantet treramme overtrukket med et pyramideformet lerret. Briten hoppet ut fra en luftballong i tre km høyde og landet trygt.

I løpet av den tidsperioden har forskere jobbet seg gjennom 21 generasjoner og klart å identifisere flere hundre slektninger.

Leonardo da Vinci hadde flere halvbrødre, men fikk ikke barn selv. De mange nyfunne familiemedlemmene er derfor ikke direkte etterkommere av Leonardo, men av andre mannlige medlemmer av familien hans.

DNA fører forskerne på sporet

Et av forskernes viktigste verktøy i jakten på Leonardos slektninger har vært DNA-analyser, der spesielt det såkalte Y-kromosomet har spilt en viktig rolle. Det mannlige kromosomet forblir nemlig uendret og kan dermed brukes til å bekrefte stamtreet flere århundrer tilbake i tid.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci skapte berømte mesterverk som maleriet av Mona Lisa.

© DeAgostini/Getty Images

Forskerne håper at de med DNA-analysene kan bli klokere på Leonardo da Vinci – for eksempel om han hadde arvelige sykdommer, og hvor forfedrene hans kom fra geografisk.

De biologiske opplysningene kan potensielt også brukes til å bekrefte ektheten til noen av mesterverkene som er tilskrevet Leonardo, dersom forskere kan finne DNA-spor på kunstverkene.