Library of Congress
Elvis Presley

Hvordan døde Elvis Presley?

I 1957 ligger verden for Elvis Presleys føtter. Den unge musikeren går fra triumf til triumf på hitlistene, men snart begynner livet som rockestjerne å sette sine spor hos «kongen av rock'n'roll».

«Elvis så ut som om kroppen hans var frosset fast i sittende stilling mens han brukte toalettet, og at han så hadde falt fremover.»

Slik lød ordene til Ginger Alden – Elvis Presleys forlovede – som 16. august 1977 fant en nesten livløs Presley på toalettet i Graceland i Memphis.

Ifølge Alden var ansiktet til Elvis Presley «flekkete med lilla misfarginger», mens øynene hans «stirret rett frem og var blodrøde».

Det 42 år gamle musikkikonet ble straks kjørt til sykehus, hvor legene kort tid etter erklærte ham død.

VIDEO: Se en av Elvis’ siste opptredener

Video

Familien dekket over misbruk

Samme ettermiddag ble den nå avdøde verdensstjernen obdusert. En av legene fortalte etterpå til pressen at Elvis Presley hadde dødd av et hjerteanfall, og at dødsfallet ikke var forårsaket av stoff.

Konklusjonen ble imidlertid svekket av uttalelsene i en bok som noen få uker tidligere var utgitt av tre av Elvis Presleys livvakter, som hevdet at rockestjernen var svært avhengig av stoff. Ordene deres ble underbygget noen uker senere, da blodprøver fra Elvis Presleys kropp viste at han hadde tatt 14 forskjellige stoffer – bl.a. store mengder smertestillende piller.

Senere avsløringer viste også at obduksjonslegen var i ledtog med Elvis Presleys familie, som prøvde å dekke over musikerens misbruk.

Elvis Presley

20 år etter sin glansrolle i filmen «Jailhouse Rock» var Elvis Presley enormt overvektig og svært avhengig av stoff.

© Library of Congress

Legen leverte stoffene

Leverandøren av stoffene var Elvis Presleys egen lege, George C. Nichopoulos, som bare i 1977 skrev ut over 10 000 doser medisin til rockestjernen.

Tre år senere ble legens autorisasjon fratatt ham, og han ble tiltalt for å ha foreskrevet for store mengder medisiner til pasientene sine. Til sitt forsvar argumenterte Nichopoulos for at han bare hadde prøvd å kontrollere Elvis Presleys misbruk.

I dag er eksperter enige om at «kongen av rock’n’roll» døde av hjertestans forårsaket av en giftig cocktail av medisin.

Det massive medisinmisbruket hadde mange negative bivirkninger for Elvis, som i tillegg til å bli svært overvektig også led av diabetes, høyt blodtrykk, søvnløshet og kronisk forstoppelse. Disse lidelsene kan ha bidratt til å overbelaste Elvis’ hjerte.