Kjendiser bar på groteske hemmeligheter

Elvis var tiltrukket av mindreårige jente. Nostradamus elsket syltetøy. Og Castro ville gjøre karriere i Hollywood. Selv om historiebøkenes ikoner fremstår blankpolerte, bærer de alle på hemmeligheter.

Hayworth, Presley og Lennon ble kjent for helt forskjellige ting, men én ting var de like på: De bar alle på skandaløse hemmeligheter.

© Getty Images & Scanpix

Berømt forfatter trodde på feer

Arthur Conan Doyle var så sikker på at feer virkelig fantes at han skrev en bok om de små, overnaturlige skapningene.

Den skotske forfatteren Arthur Conan Doyle er mest kjent for bøkene om mesterdetektiven Sherlock Holmes. Men han var også innom andre tema, blant annet en langt mindre kjent bok fra 1922.

Boken med tittelen The Coming of the Fairies er et eneste langt argument for at små, flygende feer eksisterer.

Anledningen for utgivelsen var en rekke berømte fotografier fra landsbyen Cottingley i England, som angivelig viser to jenter som leker med små feer.

Mens Sherlock Holmes ville ha grepet en lupe og konstatert at bildene bare besto av illustrasjoner fra en barnebok – klippet ut og fotografert – valgte Doyle å sette seg til skrivemaskinen.

Resultatet ble en bok som ifølge Doyle selv skulle betraktes som seriøs faglitteratur.

Ifølge Doyle har fe-bildene fra Cottingley «bevist eksistensen av en folkegruppe på denne planeten som kan vise seg å være like folkerik som menneskerasen».

Den eneste årsaken til at vi ikke kan se feer, er at de små skapningene er gjort av et materiale som «sender ut kortere eller lengre vibrasjoner» enn det synlige spektrum som menneskeøyet kan oppfatte.

Bare noen få utvalgte kan stille inn øyne og hjerne til å se feenes vibrasjoner.

«Det er nettopp evnen til å omstille seg og ta imot andre vibrasjoner som kjennetegner en clairvoyant, og etter mitt syn er det ingenting vitenskapelig umulig i at noen mennesker kan se noe som er usynlig for andre», skriver Doyle.

Småjenter lurte Conan Doyle

I 1920 mottok Arthur Conan Doyle en rekke bilder av to jenter omgitt av feer. Doyle var sikker på at bildene var ekte, og trykte dem i boken han ga ut i 1922.

I mediestormen som fulgte fastholdt de to jentene som hadde tatt bildene at fotografiene deres ikke var forfalskninger.

Etter en rekke kritiske undersøkelser innrømmet kvinnene i 1983 at de hadde forfalsket bildene ved å bruke pappfigurer fra en populær barnebok.

Bløffen var ment som en uskyldig spøk, men etter hvert tok den helt overhånd, forklarte kvinnene.

Nostradamus var syltetøy-ekspert

I 1550-årene utga den franske legen og astrologen Michel de Nostradamus de første av sine 942 profetiske dikt. Ifølge tilhengerne hans forutsa versene fremtidige hendelser. Dette ga Nostradamus et omdømme som en mektig profet.

Det de færreste nok vet, er at Nostradamus ikke bare beskjeftiget seg med dystre spådommer – han hadde også sansen for søtsaker, og elsket å lage syltetøy.

I 1555 ga franskmannen ut sine beste oppskrifter i kokeboken Traité des fardemens et confitures.

Verket ble en bestselger, og fungerte i mange år som oppslagsverk for marmelade- og syltetøymakere i Paris.

Ifølge Nostradamus kunne en av syltetøyoppskriftene hans til og med fungere som elskovsmiddel.

«Hvis en mann har litt av det i munnen mens han kysser en kvinne – eller en kvinne ham – og skiller det ut sammen med spyttet og overfører det til den andres munn, vil det straks resultere i en brennende trang til elskov», skriver Nostradamus om kirsebærsyltetøyet sitt.

I boken fins også oppskrifter på et effektivt avføringsmiddel, hårblekemiddel og en kur mot pest.

Elvis elsket unge jenter

Den legendariske sangeren hadde en forkjærlighet for mindre-årige jenter, og skal ha tafset på en ung kvinnelig beundrer.

Elvis Presleys kommende kone Priscilla var bare 14 år da den legendariske sangeren forførte henne i 1959.

Men hun var ikke den eneste mindreårige jenta «kongen av rock» slo klørne i. Flere biografier beskriver hvordan Elvis utelukkende interesserte seg for helt unge jenter, og skal ha gått meget hardhendt til verks når han hadde sett seg ut en jente.

Kay Wheeler, tidligere leder i Elvis-fanklubben, forteller i en bok om hvordan den populære sangeren regelrett overfalt henne fysisk da hun som 17-åring fikk møte sitt store idol.

«Han befølte meg. Jeg var lamslått. Han burde ha vært arrestert», forteller Wheeler.

Samme bok nevner for øvrig at Elvis hadde et fast følge på tre 14-årige jenter som han inviterte på besøk i svømmebassenget sitt.

Andre ganger holdt Elvis pyjamasfester, der han lærte de unge jent-ene å sette opp håret og legge sminke.

Elvis' kjærlighetsliv blir enda mer fargerikt hvis forfatteren David Brets' bok fra 2002 skal tas for god fisk.

Brets insisterer på at Elvis Presley i en lengre periode hadde et forhold til den mannlige skuespilleren Nick Adams. Forholdet blir også nevnt allerede i 1979, i en bok av Elvis’ stemor Dee Presley.

Elvis var ofte omgitt av unge fans – og utnyttet situasjonen til fulle, ifølge flere bøker.

© Scanpix

Gresk filosof onanerte offentlig

Diogenes var en av de mest populære – og mest beryktede – filosofene i antikkens Hellas. Han ble hemningsløst beundret av blant andre Aleksander den store, men for mange var filosofen bare en ekkel fyr uten hemninger.

Som grunnlegger av kynismen – en filosofisk skole som avviste samfunnets normer – bodde Diogenes i en periode i en stor krukke, for å vise at veien til lykke gikk via måtehold.

Diogenes var imidlertid også en ivrig forkjemper for skamløshet rundt kroppsfunksjoner, og masturberte flittig i krukken sin ved høylys dag – til stor forargelse for forbipasserende.

Den sære filosofen urinerte dessuten på folk han ikke likte. Og ved i hvert fall én anledning skal han ha gjort sitt fornødne midt i et teater.

Pedagogpionér sendte barna på barnehjem

Rousseau var en av 1700-tallets mest berømte filosofer, og befestet sin status med hovedverket Emile – eller om oppdragelse.

Her beskriver han blant annet barns utvikling og gir råd om hvordan barn bør oppdras.

Boken ble regnet som epokegjørende innenfor pedagogikken, og dannet grunnlag for omfattende reformer i undervisningssystemet etter den franske revolusjonen.

Oppdragelsen av sine egne fem barn slapp Rousseau til gjengjeld lett fra.

Samtlige ble sendt på barnehjem fordi han mente at de ville ha det bedre på barnehjem enn hos sin mor.

Fidel Castro ville bli Hollywoods nye førsteelsker

1940-tallets Havana var et populært feriemål for Hollywoods store kanoner, og agenter og produsenter valfartet til den solrike byen.

Blant dem talentspeideren Jerry Beeker fra filmselskapet Paramount, som en kveld fikk øye på en atletisk ung mann som han inviterte til prøvefilming i USA.

Få uker senere sto den unge kubaneren ved navn Fidel Castro på Beekers kontor i Los Angeles.

Talentspeideren drømte om å forvandle Castro til en latin lover-type, men dessverre gjorde ikke den unge mannen særlig lykke på prøvene. Besøket i USA var likevel ikke helt nytteløst.

Castro opptrer som statist i filmene «Holiday in Mexico» og «Easy To Wed» fra 1946.

Sexsymbol måtte endre utseende

Rita Hayworth måtte gjennom en smertefull forvandling for å bli et ekte Hollywood-ikon.

Skuespilleren Rita Hayworth spilte i mer enn 60 Hollywood-filmer, og var et av de største sexsymbolene på 1940-tallet. Den populære skuespilleren måtte imidlertid gjennom mye for å få suksess.

Hayworth var døpt Margarita Carmen Cansino og hadde spansk-jødisk far. Verken navnet eller det utpreget spanske utseendet hjalp på Hollywood-karrieren.

I sin første tid som skuespiller fikk hun bare små, eksotiske roller – blant annet som russer, argentiner og egypter – mens blonde, lyshudete jenter stakk av med alle de store rollene.

Les også: Ble Marilyn Monroe myrdet?

Harry Cohn, sjefen for filmselskapet Columbia Pictures, bekreftet hennes bange anelser og forklarte at hun måtte endre på det mørke, middelhavspregede utseendet hvis hun ville ha suksess i Hollywood.

Cansino gikk drastisk til verks. Hun bleket huden med en kloroppløsning og fikk flyttet det lave hårfestet i pannen flere centimeter opp ved hjelp av smertefulle, elektriske hårfjerningsbehandlinger.

Til slutt gikk hun på en streng slankekur, farget håret rødt og endret navn til det engelsk-klingende Rita Hayworth.

Den smertefulle forvandlingen virket, og den nå gjennomført erkeamerikanske rødtoppen ble en av Columbia Pictures' største stjerner.

Hayworth slo gjennom som erkeamerikansk pinup, men så helt annerledes ut som ung.

© Scanpix

Dickens hengte ut kona

I bøker som Oliver Twist og En julefortelling skriver den britiske forfatteren Charles Dickens med en underliggende tone av god, oppbyggelig moral, og tar de svakestes parti.

Privat var Dickens derimot ikke en spesielt hyggelig mann – særlig ikke overfor sin kone Catherine.

Etter at de hadde fått ti barn ble Dickens tilsynelatende svært lei av fruen og bebreidet henne blant annet for at han hadde så mange barn å forsørge.

Den berømte forfatteren mente han var for god for henne, og omtalte blant annet sin kone som «et esel» til vennene sine.

Senere innledet Dickens en affære med en jente på bare 18 år, selv om han benektet forholdet til sin død.

Hvordan det nå enn hadde seg, så ble Dickens skilt fra Catherine i 1858 da utroskapen ble avslørt.

Dickens' siste glansnummer etter skilsmissen var å sende et åpent brev til blant annet New York Times, der han anklaget sin eks-kone for å være en dårlig mor som ikke var i stand til å elske sine barn.

Lennon mishandlet kvinner

Hippie-ikonet John Lennon er mannen bak populære sanger som «All You Need Is Love», «Imagine» og «Give Peace a Chance», som alle handler om kjærlighet, fred og fordragelighet.

Men når han ikke sto på scenen, var ikke Lennon fremmed for å dele ut ørefiker – også til kvinner.

I et åpenhjertig intervju med magasinet Playboy innrømmet eks-Beatlen få måneder før han døde i desember 1980 at han i sine unge år hadde slått opptil flere kvinner:

«Jeg var stygg mot kvinnene mine og misbrukte dem fysisk – alle kvinner. Jeg var en bølle. Jeg kunne ikke uttrykke meg, og slo. Jeg sloss mot menn, og jeg slo kvinner. Det er derfor jeg alltid snakker om fred. Det er de mest voldelige folkene som velger kjærlighet og fred».

I tillegg til temperamentet hadde Lennon også store problemer med ekstrem sjalusi.

Han skal etter sigende ha tvunget konen Yoko Ono til å være med ham på toalettet slik at ikke andre menn skulle ta henne.

Luther King var Star Trek-nerd

Borgerrettsforkjemperen Martin Luther King hadde en altoverskyggende interesse: science fiction-serien Star Trek.

Han var særlig begeistret for seriens afroamerikanske skuespiller Nichelle Nichols, som ifølge King var et forbilde for andre svarte i USA.

Da King hørte at Nichols vurderte å slutte i yndlingsserien hans, konfronterte han henne ansikt til ansikt og forklarte at hun ikke under noen omstendigheter måtte forlate Star Trek.

Til Kings glede valgte Nichols å bli, og i 1968 opptrådte Star Trek-figuren hennes i tv-historiens første kyss mellom en svart og en hvit person.

Martin Luther King slappet helst av med en god Star Trek-episode.

© Getty Images

USAs far skrev om tarmluft

Benjamin Franklin er en av USAs mest berømte landsfedre, og var med på å forfatte den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776.

Da han fem år senere var ambassadør i Frankrike, brukte han sin skarpe penn til å skrive om et mindre høytidelig emne: promp.

I verket argumenterer Franklin for at tilbakeholdt tarmluft kan få fatale konsekvenser, og at vitenskapen bør arbeide målrettet for å gjøre promper mer velduftende slik at siviliserte mennesker ikke trenger å skamme seg over naturlige kroppsfunksjoner.

Franklin ga essayet til vennene sine – blant dem kjemikeren Joseph Priestley, som arbeidet med gasser.

Prompe-manifestet var tenkt som en ironisk kritikk av de vitenskapelige selskapene i Europa.

I 1781 hadde Franklin deltatt på en konferanse i Brüssel, og han var sjokkert over hvilke likegyldige tema Europas fremste vitenskapsfolk beskjeftiget seg med.