Mainman Archive
David Bowie

Når fikk David Bowie sitt gjennombrudd?

I 1969 er Apollo 11 på vei mot månen da den unge, fallerte David Bowies plateselskap får en lys idé. Kort etter setter Bowies karriere kurs mot stjernene.

Britiske David Bowie er kjent som en av historiens mest kreative og innflytelsesrike musikere, og han ville ha fylt 75 år i januar 2022 hvis han ikke hadde gått bort i 2016.

At Bowie skulle bli en stor verdensstjerne, lå imidlertid ikke i kortene, selv om han var et musikalsk talentfullt barn. I sine unge år på 1960-tallet hoppet den rastløse og alltid søkende Bowie fra band til band og ga ut en rekke singler, som alle floppet.

I frustrasjon forlot Bowie musikken en stund og studerte bl.a. avantgarde-, pantomime- og mimeteater, men vendte på slutten av 1960-tallet tilbake til musikkscenen, hvor han fortsatte strevet med å skape seg et navn.

David Bowie

David Bowie hadde flere mislykkede albumer bak seg da Apollo 11s månelanding i 1969 skjøv ham mot suksess.

© Mainman Archive

Bowie laget lyd til månelandingen

Gjennombruddet kom omsider i juli 1969. Få dager før den første månelandingen ved Apollo 11 ga Bowie ut sangen Space Oddity, som nettopp handler om en astronaut i verdensrommet.

Utgivelsesdatoen var nøye valgt av plateselskapet for å ri på rombølgen og viste seg å være en genistrek. Sangen vakte stor gjenklang og ble en av de fem bestselgende sangene i Storbritannia. På BBC ble sangen til og med brukt som bakgrunnsmusikk under overføringen av selve månelandingen.

Sangen etablerte Bowies navn blant britiske musikkelskere, og da han ga ut albumet Ziggy Stardust i 1972, tok han det endelige steget inn i en fremtid som musikalsk superstjerne og ikon.