Spesialeffekter: Slik ble Frankenstein til

Det krevde seks timers daglig innsats ved sminkebordet for å omskape skuespilleren Boris Karloff til Frankensteins uhyre. Les og se videoklipp om spesialeffektenes historie.

Seks timer tok det å forvandle skuespilleren Boris Karloff til monsteret i «Frankenstein».

I forkant av premieren på «Frankenstein» i 1931 kom Universal Studios med følgende advarsel til svake sjeler: «Hvis du har svakt hjerte og ikke tåler sjokk eller intens spenning særlig godt, bør du IKKE se denne filmen».

Filmselskapet hadde tatt sine forholdsregler, og for å sikre seg ytterligere sørget det også for ambulanser til premieren, gratis beroligende midler og helsepersonell i lobbyen. Likevel måtte flere kvinner kaste inn håndkleet da Karloffs rollefigur første gang tonet frem på det hvite lerretet: De besvimte som fluer.

Snitt med kirurgisk presisjon

Tatt i betraktning hvor mye arbeid sminkørene hadde lagt ned i filmarbeidet, var det da også det minste man kunne forvente. Under innspillingen satt hovedrolleinnehaveren Boris Karloff nemlig i seks timer hver dag for å få på sminken – og halvannen time til når den skulle av.

Bak laget av sminke sto sminkøren Jack Pierce. De siste seks månedene før opptakene startet, studerte han blant annet bøker om anatomi, medisin og kirurgi. Ettersom Mary Shelleys klassiske roman om vitenskapsmannen Frankenstein ikke gir detaljerte beskrivelser av monsteret, måtte han konstruere et troverdig utseende ut fra legebøkene. For eksempel er snittet i monsterets kranium tatt rett fra en bok om kirurgi.

Karloff ødela ryggen

For å gi monsteret en skrevende og klønete gange ble skuespilleren Boris Karloffs høyde økt til 2,3 meter med massive platåsko, og bena festet til metallspiler slik at han ikke kunne bøye dem. Det viste seg senere å ha vært direkte helseskadelig for Karloff, som siden måtte gjennom tre ryggoperasjoner han aldri helt kom seg etter.

Men Karloff led ikke forgjeves. Ikke bare fikk han sitt gjennombrudd, men filmen ble også en kjempesuksess overalt hvor den ble vist.