5. John Ingilby måtte flykte fra kreditorene
Ingilby (1758-1815) stammet fra en stolt adelsfamilie og arvet et av Englands gjeveste slott, Ripley Castle. Men da han satte i gang en omfattende restaurering av det nye slottet, gikk han på en smell. Ingilbys gjeld ble med tiden så stor at han og kona måtte skjule seg for kreditorer rundt omkring i Europa i elleve år.
Fakta:
- Gjelden endte på 54 millioner kroner
- Måtte selge tømmer fra slottet for å betale gjeld.

Ripley Castle ble opprinnelig bygd på 1300-tallet, men gjennomgikk en stor – og dyr – renovering i 1783-86.
4. Sybil Grant ga formuen til veldedighet
Hennes mor var Englands rikeste kvinne med en formue på rundt 1,6 milliarder kroner i dag. Men Sybil Grant hadde ingen økonomisk sans og utviklet seg til en eksentriker som svidde av formuer på sære vaner og tvilsomme prosjekter. Blant annet brukte hun en formue på å redde en sjelden hunderase og var kjent for å gi dyre malerier i gave.
Fakta:
- Kastet bort 400 millioner kroner.
- Bodde i en stund i et tre og ga butleren ordrer gjennom en megafon.
- Var svært fascinert av en gruppe lokale sigøynere.

Sybil Grant var en kunstnerisk sjel og prøvde seg både som keramiker, forfatter og poet.
3. Fritz Thyssen ble venner med feil folk
Fritz Thyssen hadde arvet farens stålvirksomhet, men ikke hans politiske teft. Et innbitt hat mot fagforeninger fikk i 1930-årene Thyssen til å inngå allianse med Hitler, som lovet å slå ned på fagforeningene. Nazistenes voldelige metoder sjokkerte imidlertid Thyssen så mye at han begynte å kritisere nazistyret. Som straff ble han sendt i konsentrasjonsleiren Dachau. Firmaet ble overtatt av staten.
Etter andre verdenskrig flyttet Thyssen til Argentina. Hans en gang så mektige firma ble levert tilbake til andre medlemmer av Thyssen-familien.
Fakta:
- Fikk beslaglagt 4,5 milliarder kroner.
- Støttet Hitlers valgkamp i 1933 med 3 mill. riksmark.
- Betalte etter 2. verdenskrig 500 000 mark i erstatning til sine jødiske arbeidere.

Fritz Thyssen satt i parlamentet for nazipartiet, men særlig Krystallnatten i 1938 endret hans syn på Hitlers styre.
2. Harry Thaw ble kjørt ut på et sidespor
Familien Thaw var blant USAs rikeste, og kullgruvene og jernbaneselskapene hadde et årlig overskudd på rundt én milliard dollar. Familiens barn fikk alle del i formuen da foreldrene døde, men én av dem kostet anseelige summer allerede i ung alder.
Sønnen Harry hadde store psykiske problemer, som med tiden førte til et liv preget av ville fester, høyt stoffmisbruk og vold.
Foreldrene måtte flere ganger kjøpe ofrene til taushet for å beskytte familiens navn, men selv de hadde ingenting å stille opp med da Harry i et anfall av sjalusi skjøt en rival. Etter drapet ble Harry erklært sinnssyk og ble nektet samme adgang til arven som sine søsken.
Fakta:
- Gikk glipp av rundt 550 millioner kroner i året.
- Hadde ved sin død i 1947 en formue på bare 1 million dollar.
- Ordet «playboy» ble brukt for første gang til å beskrive Harry Thaws ville livsstil.

Harry Thaw ble arrestert for drapet på sin kones elsker, men løslatt på grunn av sin mentale tilstand.
1. Huntington Hartford ble flådd av sine unge koner
Det begynte ikke så verst for Huntington Hartford II. Allerede som liten gutt ble han i 1922 arving til en av verdens største supermarkedkjeder (A&P). For å gi arvingen en innføring i familievirksomheten ble Hartford noen år senere ansatt i A&Ps statistikkavdeling.
Men arbeidet fenget ikke Hartford, og da han en dag skulket for å dra på fotballkamp, ble han sparket fra sin egen bedrift.
I stedet kastet Hartford seg ut i mediebransjen og startet en avis der han selv var en av journalistene. Han ble imidlertid upopulær blant kollegene for sin likegyldige holdning – særlig etter at han misset en viktig deadline fordi han ikke greide å fortøye yachten.
Men med en årlig inntekt fra familiefondet på 1,5 millioner dollar behøvde ikke Hartford bekymre seg om sine personlige finanser. Han fulgte hjertet i alle forretninger, som blant annet omfattet en automatisk parkeringskjeller, et selvprodusert teaterstykke og et luksuriøst hotellanlegg.

Her er Hartford sammen med sin 3. kone Diane Brown.
Museum ble kritisert
Også Hartfords interesse for unge kvinner gjorde kraftig innhogg i formuen. Han giftet seg fire ganger og måtte betale ut store summer hver gang i ektefelle- og barne-bidrag når konene forlot ham.
Men skilsmissene la ikke noen demper på Hartfords tilværelse. Han fant stor glede i veldedighetsprosjekter, men noen stor suksess ble det sjelden. Da han for eksempel åpnet et kunstmuseum i New York, ble det så kraftig kritisert for å være stygt at Hartford stengte det.
Generelt utviste Hartford stor interesse for billedkunst og støttet sine favorittkunstnere økonomisk, mens det gikk stadig dårligere med familiefirmaet. Hartfords enorme formue var så godt som forsvunnet da han trakk sitt siste sukk i 2008 – to år senere gikk A&P konkurs.
Fakta:
- Holdt på å gå personlig konkurs i 1958, men ble reddet av et aksjesalg til en verdi av 40 millioner dollar.
- Brukte over 100 millioner dollar på å kjøpe og bygge om et hotellanlegg på Bahamas. Han solgte så med stort tap.
- Investerte millioner i et magasin om klassisk kunst, som også inneholdt en lett påkledd «Månedens pike».
- Tapte penger på et institutt for håndskriftens fremme.